GODINA DANA POSTA NAJVEĆEG NBA PREDATORA: / Odbio je igrati tuđu igru i tako postao košarkaški dinosaur koji polako izumire

Image
Foto: Profimedia

Teško je pomisliti da ima 450 igrača u NBA ligi koji su bolji od Carmela Anthonyja. Barem 200 bi ih napustilo teren plačući nakon što bi odigrali utakmicu 1 na 1 s njim

11.11.2019.
23:54
Profimedia
VOYO logo

Nije neki zahtjevan posao bio onaj playmakera u Denver Nuggetsima u prvom desetljeću trećeg milenija, bar u onoj drugoj polovici. Na njemu je bilo samo da prijeđe centar i pogleda s kime se sada hrva dečko s pletenicama i brojem 15 na leđima.

Ako ga čuvaju dvojica ili trojica igrača, centri, krila ili bekovi, nije to bilo toliko bitno. Carmelo Anthony u svoje je vrijeme bio pravi NBA predator u napadu. Jedan od onih igrača koje možete gledati cijeli dan kako iz napada u napad pronalazi nova rješenja da jednostavno naudi svojim protivnicima i na njihova lica nalijepi očajničke grimase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki i niski post, pick and roll, izolacije na krilu, poludistanca, trica i ulazak na polaganje. Uz njegovu kombinaciju brzine, snage, elegantnog i ubojitog šuta svi su scenariji u napadu postali mogući.

Nitko se tih njegovih godina u Coloradu i još onih nekoliko sjajnih sezona u New Yorku nije mogao nadati da će zdrav i fizički spreman Carmelo godinu dana biti uskraćen za ovo što najviše voli - igranje košarke na najvišoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tihi odlazak

Na početku prošle sezone Carmelo je s 34 navršene godine potpisao za Houston Rocketse u kojima je bio zamišljen kao ispomoć s klupe kad Jamesu Hardenu i Chrisu Paulu ponestane daha.

Melo nije navikao na ulogu rezerve, a po jednom potezu vidjelo se nije prilagodio ni na suvremenu NBA ligu. U predsezonskoj utakmici protiv Memphisa ušao je korak unutar linije za tri poena i pogodio šut s poludistance. Odmah se okrenuo prema svojoj klupi i ispričao treneru i suigračima. Pomislili su mnogi da se samo lud čovjek može ispričavati nakon zabijenog koša, no to puno govori o načinu na koji većina momčadi u NBA ligi igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez po kojem je Carmelo Anthony poznat je taj "zabranjeni" skok-šut s poludistance koji je, zapravo, najgori šut koji možete uzeti u košarci. Tricu nikad nije usavršio do kraja, a sirova snaga ne može mu nadomjestiti izgubljenu brzinu koja odlazi s godinama. Nikad nije bio poznat po igranju obrane (iako ju je u pojedinim utakmicama znao odlično odigrati), ali se znalo da distribucija lopte prestaje kad dođe njemu u ruke.

Image
Foto: AFP

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 20: Carmelo Anthony #7, James Harden #13 and Eric Gordon #10 of the Houston Rockets celebrate a 124-115 victory over the Los Angeles Lakers at Staples Center on October 20, 2018 in Los Angeles, California. Harry How/Getty Images/AFP

Nakon deset utakmica za Houston Carmelo je dobio "nogu". Oprostio se nečasno, sa samo dva poena i deset promašenih šuteva od 11 koje je uzeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izumiruća vrsta

Dobro, Mike D'Antoni voli trice i ulaske pod koš. Trebale su brojne ponude stići na vrata Carmela Anthonyja nakon odlaska iz Houstona, no ništa se nije uspio dogovoriti. Momčadima se nije isplatilo imati igrača koji je sam po sebi veliko ime i za kojeg je vjerojatno bolje da nema ugovor nego da presjedi tri četvrtine utakmice na klupi, dohvaća ručnike i daje "petice" suigračima koji su vjerojatno lošiji igrači od njega.

Teško je pomisliti da ima 450 igrača u NBA ligi koji su bolji od Carmela Anthonyja. Barem 200 bi ih napustilo teren plačući nakon što bi odigrali utakmicu 1 na 1 s njim. No postoji 450 korisnijih igrača od njega i upravo je to njegov problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko god bismo voljeli vidjeti još jednom kako u svom stilu utrpava 30 i kusur poena s poludistance, teško da ćemo ga gledati ikako više osim na snimkama iz najboljih dana, kad je bio najveći NBA predator. Priča o Carmelu Anthonyju zapravo je priča o manjku želje za prilagodbom novim uvjetima, odbijanju evolucije. Carmelosaur je vrsta koja je izumrla u NBA ligi. Njegov je jedini grijeh što je igrao svoju igru.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo