FAMOZNA NIKA MUHL / Hrvatska košarkašica kojoj je uzor Rodman: Od hakla na kvartu s dečkima do DPOY nagrade u SAD-u

Image

Nika Muhl bivša je igračica KK Trešnjevke i aktualna hrvatska juniorska reprezentativka koja se odlučila karijeru nastaviti na na američkom sveučišitu UCON. Ekskluzivno za RTL.hr govori o svojoj karijeri u Hrvatskoj i SAD-u, kako je došla do titule najbolje obrambene igračice u vrlo jakoj konkurenciji, ali i svojoj budućnosti.

2.5.2022.
10:35
VOYO logo

Hrvatska košarka posljednjih je nekoliko godina u konstantnom padu. Igrački i rezultatski je Hrvatska daleko od svojih najboljih dana, a proporcionalno s time pada i medijski i društveni interes za košarku. Iako Hrvati generalno vole košarku i košarkaše, osim njihovih klupskih rezultata nemaju ih zašto idolizirati i smatrati ih ekstremno popularnim kao što su to bili košarkaši devedesetih godina. Naravno, ženska košarka kao i ostali ženski sportovi medijski ne dobivaju niti malo pažnje čak i kada to zasluže svojim rezultatima. S druge strane Atlantika dolazi nam jedna potpuno drugačija priča.

Košarka je u SAD-u definitivno najpopularniji sport. Od srednjoškolskih dana igrače koji su vrijedni pažnje prate gotovo svi lokalni mediji, ali i savezi i fakulteti, a vijesti o dobrim igrama dolaze i do NBA klubova. Sport u SAD-u je u potpunosti drugačije ustrojen. Ne postoje sportski klubovi nego se djeca kroz školu priključuju sportskim ekipama svoje škole, kasnije srednje škole pa zatim i fakulteta. Takva organizacija sporta i školovanja jedna je od najboljih na svijetu i pruža izvrsne rezultate u obrazovanju, ali i sportskim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Podjela karata za završnicu /

Cedevita Junior pobijedila Zadar i Ciboni osigurala prvu poziciju prije doigravanja

Image
Podjela karata za završnicu /

Cedevita Junior pobijedila Zadar i Ciboni osigurala prvu poziciju prije doigravanja

Nika Muhl hrvatska je reprezentativna košarkašica koja je svoju karijeru odlučila nastaviti na američkom sveučilištu. Nakon karijere u KK Trešnjevci odlučila se za, možemo slobodno reći, veliki korak unaprijed u svojoj karijeri.

Image

Hakl s dečkima na kvartu

"Počela sam se baviti košarkom s 12 godina i moj prvi tadašnji klub zvao se ZKK Zagreb, nakon čega sam igrala za ŽKK Croatia 2006 pa za KK Trešnjevku 2009. Prošla sam mnogo sportova prije nego što sam počela trenirati košarku. Do tada sam samo haklala vani s dečkima, ali košarka mi je uvijek nekako bila na prvom mjestu dok sam bila i u drugim sportovima. Roditelji su trenirali košarku kad su bili mladi i njihove priče su me definitivno potakle da se i ja okušam u tom sportu. Ono sto me najviše privuklo kod košarke je njena kompetitivnost, kreativnost i divan osjećaj kad si dio ekipe s kojom zajedno pokušavaš postići neki viši cilj. Jedan od mojih najvećih motiva mi je definitivno moja mlađa seka Hana, koja također igra košarku i biti joj primjer velika mi je odgovornost koju volim i shvaćam jako ozbiljno svaki dan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sama kaže KK Trešnjevka je bio jedan od njezinih najljepših perioda igračke karijere. Tamo se isprofilirala kao igračica, ali kako i sama kaže, kao i osoba.

"U tom klubu sam odrasla i naučila mnogo toga o životu i o samoj sebi. Treneri Dean Nemec, Zvonimir Galovac, Edi Rački i Šime Vidaković uložili su jako puno vremena, volje i truda kako bi me izgradili kao igrača i kako bi naš tim bio uspješan kroz sve te godine - što odlično rade i dan danas i jako sam im zahvalna na pruženoj prilici. Igrajući već s 15-16 godina seniorsku košarku (1. Hrvatska i WABA liga) dobila sam kao mladi igrač jako puno neprocjenjivog iskustva i taj klub će zauvijek imati posebno mjesto u mom srcu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muhl se nakon Trešnjevke odlučila za odlazak na američko sveučilište UConn. Kako sama kaže ne zna kako je došlo do odlaska u SAD, no zna da su joj ponude sa sveučilišta krenule dolaziti nakon U18 europskog prvenstva.

Veliki trener i pobjednički mentalitet

"Proces odabira fakulteta za mene bio je zaista jednostavan. Čim sam dobila ponudu od UConna, to je bilo to. Osvojili su me njihova kultura, pobjednički mentalitet i način na koji rade s igračima te je to bila ponuda koju nisam mogla odbiti. Glavni trener Geno Auriemma je također bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučila otići na UConn. On je s UConnom osvojio 11 NCAA prvenstava, osvajao zlatne medalje na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima s USA reprezentacijom i definitivno je jedan od najcjenjenijih trenera u povijesti ženske košarke. Velika mi je čast biti dio njegovog programa i trenirati i učiti od njega."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarka u SAD-u je sasvim jedna drugačija razina. Naime, sveučilišni sportaši su na granici profesionalizma i sveučilišta ulažu velika sredstva u njih. Sama Muhl nam je potvrdila kako je košarka u SAD-u puno fizički zahtjevnija i kako je potrebno puno više vremena provoditi u teretani. Utakmice se održavaju puno češće nego u europskoj košarci, a paralelno je potrebno uspješno izvršavati fakultetske obaveze. Naravno, visoka doza profesionalizma dovodi i do velikog interesa. Muhl kaže kako joj je bilo neobično naviknuti se na popularnost i društvene mreže koje donosi igranje košarke na sveučilištu u SAD-u.

"Predivan je osjećaj vidjeti koliko ljudi ovdje prati žensku košarku, pogotovo jer sad često igram u punim dvoranama sto mi je prije bilo nezamislivo. Nadam se da će i ženska košarka u Hrvatskoj jednog dana biti prepoznata kao nešto interesantno, kako za sponzore, tako i za medije i publiku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Europski igrači i dalje teže dobivaju povjerenje u američkoj košarci od domaćih igrača, a isto je tako i u ženskoj košarci. Muhl je u prvoj sezoni odigrala preko dvadeset utakmica, te je imala zavidnu minutažu za prvu sezonu. Kako i sama kaže kada si "freshman" moraš puno toga naučiti vrlo brzo i raditi puno više kako bi zaslužio svoje minute na terenu. Muhl je kako pišu američki mediji veliki radnik,a njezin rad je nagrađen i nagradom za najbolju obrambenu igračicu lige.

"Mislim da sam se brzo uklopila i zadobila trenerovo povjerenje što je rezultiralo dobrim minutama u prvoj sezoni. U mojoj drugoj godini sve je bilo lakše jer sam već prolazila kroz sustav i znala sam što se od mene očekuje. Realnost je da je svačiji put drugačiji i da nije uopće bitno koliko minuta netko dobiva u svojoj prvoj sezoni. Igranje na američkim sveučilištima je jedan proces koji zahtijeva jako puno znoja, krvi i suza i vjerujem da će svaki igrač koji daje 100 posto svaki dan, dobar je suigrač i radi dodatno na sebi zaslužiti priliku i respekt od strane ekipe i trenera, a samim time i minute na terenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko finale nakon teške sezone

Ekipa UConna ove sezone napravila je odličan rezultat. Cijele godine suočavali se s ozljedama i problemima, no uspjeli su se doći do sveučilišnog finala. Ipak, u toj utakmici nisu uspjeli doći do pobjede i sama Muhl kaže kako joj je taj poraz jako teško pao.

"Puno toga sam naučila i stekla sam puno iskustva koja će sigurno biti od koristi u budućnosti. Kad se osvrnem, ovo je bila odlična sezona i taj poraz mi je samo dao dodatan motiv za sljedeću godinu i sve što ona donosi. Ne znam mogu li se odlučiti za najdražu utakmicu sezone jer su mi sve posebno drage i iz svake sam nešto naučila, ali ako moram birati izabrala bih finale NCAA protiv South Caroline, bez obzira na poraz."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći logičan potez u karijeri Nike Muhl zasigurno bi trebao biti odlazak u WNBA jer je svojim igrama to definitivno zaslužila. Na dobrom je glasu a svojom inteligentnom igrom i borbenošću sjajno konkurira američkim igračicama. Ipak, Muhl razmišlja zaista zrelo i najavljuje tek sljedeću sezonu i završetak fakulteta, o WNBA, kaže još ne razmišlja.

Image

"Planiram ostati i postati još bolja igračica"

"Trenutno sam najviše fokusirana na blisku budućnost i na sljedeću sezonu, definitivno planiram ostati ovdje još dvije godine, završiti fakultet i postati još bolji igrač. A nakon toga, vidjet ćemo gdje će me put odvesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nika Muhl uspješno je spojila svoju sportsku i fakultetsku karijeru. Izgleda kako joj je odlazak na sveučilište u SAD donio puno toga dobroga. Iako je srce veže u KK Trešnjevku, Muhl je razmišljala vrlo zrelo i odlučila se na hrabar iskorak u svojoj karijeri. Tamo se sjajno isprofilirala kao vrhunska obrambena igračica čije minute na terenu puno pridonose njezinoj ekipi. Najdraži igrač joj je Dennis Rodman i mislim kako je Muhl odlučila ići njegovim igračkim stopama. Sjajno se razvija u Americi i zasigurno će baš taj njezin razvoj u Americi puno značiti za hrvatsku košarku u budućnosti.

Muhl je još jedan primjer kako Hrvatska nema loše košarkaše i košarkašice nego jednostavno kako je sustav sam po sebi pogrešan. Muhl je u hrvatskoj košarkaškoj javnosti bila potpuni anonimac, dok u Americi gaji veliku popularnost. Muhl je pokazala kako jedna hrabra i riskantna odluka, uz puno truda, rada i borbe može donijeti izvrstan rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo