ISPISALI POVIJEST / Denver pomeo Lakerse i izborio svoje prvo NBA finale: Jokić anulirao čudesnu izvedbu LeBrona i ponio MVP nagradu finala Zapada

Image
Foto: Profimedia

Denver izborio svoje prvo veliko NBA finale

23.5.2023.
6:23
Profimedia
VOYO logo

Košarkaši Denver Nuggetsa noćas su po našem vremenu pobijedili Los Angeles Lakerse 113-111 u četvrtoj utakmici finala Zapadne konferencije u višenamjenskoj Crypto.com Areni i s ukupnih 4-0 u seriji izborili svoje prvo veliko NBA finale.

OVDJE pogledajte najzanimljivije trenutke četvrte utakmice finala Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Jocker ponio prestižnu nagradu

Jokić - koji je proglašen MVP-jem finala Zapadne konferencije i time ponio nagradu Magica Johnsona - anulirao je nevjerojatnu izvedbu Jamesa koji je zabio 31 poen u prvom poluvremenu prije nego što je završio utakmicu s 40 poena, 10 skokova i devet asistencija u 48 minuta. James (38) je tako postao najstariji igrač u povijesti NBA koji je postigao 40 koševa u utakmici doigravanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽNA VEČER /

Jokić na korak od velikog NBA finala! Uništio je Lakerse i LeBron Jamesa, a onda pokazao tri prsta i zagrlio svojeg brata

Image
VAŽNA VEČER /

Jokić na korak od velikog NBA finala! Uništio je Lakerse i LeBron Jamesa, a onda pokazao tri prsta i zagrlio svojeg brata

LeBron James pokušao je sve što je mogao, ostvario i rekord u postizanju najvišeg broja koševa u poluvremenu doigravanja u svojoj čuvenoj, velikoj karijeri, ali to nije bilo dovoljno da spriječi Nikolu Jokića i Denver Nuggetse da dođu do svog prvog NBA finala.

Za Nuggetse se ovo NBA finale stvarno dugo čekalo. Denveru je trebalo čak 46 dugih godina da dođe do ove točke, a to je povijesni doseg - jer se radi o najviše sezona čekanja za jednu NBA momčad prije finala ikad u ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denver je ostvario 93 pobjede u doigravanju, što je najviše svih vremena bez ulaska u finale. Jokić je, pak, ostvario osmi triple-double u postsezoni u NBA doigravanju s 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija za 45 minuta.

OVDJE pogledajte čudesnu tricu The Jockera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jokić vs James - duel za pamćenje

Nuggetsima je noćas trebala jedna Jokićeva velika predstava. Nakon što je Denver poveo 3-0 u seriji u subotu navečer, Jokić je rekao da nije uplašen, ali da je "zabrinut" zbog pokušaja povratka - mobilizacije Lakersa s Jamesom na drugoj strani. Jokić je, pak, izjavio da je superzvijezda Lakersa sposobna napraviti "sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jokić kao da je slutio što slijedi. James je bio odlučan u namjeri da izbjegne poraz po prvi put u seriji doigravanja prije NBA finala. Dva puta je majstor poražen u svojoj karijeri, oba puta u finalu od Golden State Warriorsa i San Antonio Spursa.

James imao 21 poen na kraju prve četvrtine

Kao da to nije bila dovoljna motivacija, Jamesovo zagrijavanje prije utakmice dogodilo se rano - kada se izvodila proba predstavljanja trofeja finala Zapadne konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je utakmica počela, James je uputio 7 od svojih prvih 9 šuteva i zabio, uključujući jedan koji je trebao biti dodavanje koje je ušlo za tricu...

Imao je "Kralj" 21 poen na kraju prve četvrtine, izjednačen sa najviše u prvoj četvrtini kada se suočavao s eliminacijom od bilo kojeg igrača u zadnjih 25 godina, prema istraživanju ESPN Stats & Information.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LeBron u prvom poluvremenu zabio 31

Pogodio je sva četiri pokušaja za tri poena i imao 31 poen do poluvremena, najviše u poluvremenu doigravanja u svojoj karijeri. Lakersi su ovu utakmicu sigurno tretirali kao da sutra ne postoji. Izabrali su D'Angela Russella po prvi put s klupe u doigravanju kao jockera. Ostatak početne postave imao je osam ili više poena do poluvremena kako bi pomogli Lakersima da povedu 73-58 do prekida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali vodstvo Lakersa istopilo se do 4:39 u trećem dijelu kada je Jokić pronašao Kentaviousa Caldwell-Popea za polaganje uz faul, dajući Jokiću svoju 10. asistenciju na utakmici i njegov šesti triple-double u posljednjih osam igre.

Nuggetsi su napravili seriju 34-14 i poveli s pet poena u četvrtoj četvrtini. Dok su obje momčadi igrale tijesnu četvrtu četvrtinu i u njoj vodili epsku bitku pred očima uzbuđene publike, Jokić je pokupio svoju četvrtu i petu osobnu u napadu s više od pet minuta do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jokić napravio i dao sve od sebe

Ali, Nuggetsi su ga držali u igri. Nakon što je James zabio do 40 koševa, Jokić je odgovorio tricom 2:50 do kraja dvoboja. Na 111-111, Jokić je zabio i iz polaganja. Kao i uvijek, preuzeo je odgovornost...

U posjedu koji je uslijedio, James je promašio fadeaway tricu, ali Jamal Murray nije mogao zapečatiti utakmicu jer je promašio šut iznutra. S 4,0 sekunde do kraja, Lakersi su pozvali timeout.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

James je pokušao izvesti taj posljednji, odlučujući šut, ali nije uspio pogoditi jer je Aaron Gordon blokirao njegov pokušaj i poslao Nuggetse u NBA finale po prvi put u povijesti.

OVDJE pogledajte posljednje sekunde utakmice i taj trenutak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 28. svibnja od 20 sati ekskluzivno na PLAY Premiumu gledajte najveći FNC-ov event do sada koji će se održati Areni Zagreb! Ivan Erslan, Satoshi Ishii, Filip 'Nitro' Pejić, Ivica 'The Terror' Trušček i Marko 'Skull Crusher' Bojković samo su dio onoga što Vas očekuje!

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo