21 godina od Saletove trojke (VIDEO)

Dan kada je Partizan pokorio Evropu

16.4.2013.
12:57
VOYO logo

Na današnji dan pre 21 godinu, košarkaši Partizana su trijumfom protiv Huventuda 71:70 u Istambulu, osvojili Kup evropskih šampiona.

Crno-beli su došli do najvećeg uspeha u klupskoj istroriji nakon legendarne trojke Aleksandra Đorđevića u polsednjim trenutcima uzvudljivog finala protiv španske ekipe, koja je važila za velikog favorita u ovom meču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partizan je nakon odlaska sjajne generacije Divca, Paspalja, Grbovića, Savovića, krajem osamdesetih, stvorio mlad i talentovani tim predvođen Aleksandrom Đorđevićem i Predragom Danilovićem. Na mesto trenera dolazi Željko Obradović, koji je nakon završetka igračke karijere seo na klupu crno-belih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog građanskog rata na prostorima SFRJ, Partizan je te sezone morao kao domaćin da igra u inostranstvu. Uprava kluba se opredelila da svoje mečeve igra u madridskom predgrađu Fuenlabradi.

Takmičenje po grupama, Partizan je završio na četvrtom mestu uz devet pobeda i pet poraza. Protivnik "crno-belima" u četvrtfinalu bila je italijanska ekipa Knor (Virtus Bolonja). Partizan je bio bolji nakon tri utakmice, i po drugi put u istoriji izborio je plasman na Fajnal for, koji se igrao u dvorani "Abdi Ipekči" u Istambulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partizan je savladao milanski Filips u polufinalu sa 82:75, dok je u finalu pobeđen Huventud iz Badalone rezultatom 71:70, zahvaljujući istorijskoj trojci Aleksandra Đorđevića u poslednjim sekundama meča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo