KOMENTAR: / Statistika grupne faze natjecanja na Europskom prvenstvu bi vas mogla ugodno iznenaditi

Image

Naš Miro Par svakodnevno vam donosi kolumne pod nazivom ‘Tri para Mire Para’ u kojima će u svom prepoznatljivom stilu najaviti utakmice dana i podijeliti kladioničarske savjete.

23.6.2016.
8:00
VOYO logo

Nakon ove grupne faze odigravanja utakmica na Europskom prvenstvu u Francuskoj, pruža nam se uvid u nekoliko veoma zanimljivih statističkih podataka. Tako je, na primjer, do sada postignuto 62 pogodka na prvenstvu, a što je 1.85 gola po utakmici iliti 1 gol je postignut svakih 50 minuta.

Između 30. min i 45. postignuto je najviše pogodaka, a šest ih je postignuto nakon devedesete minute. Španjolci i Nijemci, nadalje, imaju najviše točnih dodavanja, čak 92%, a to je za jedan posto bolje od trećeplasiranih Švicaraca. U posjedu lopte zato, Nijemcima nitko nije ni blizu. Za više od 5% bježe Portugalcima koji su po toj statistici drugi i imaju posjed lopte od 62%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše obrana ima golman Sjeverne Irske MichaelMcGovern, a među prve tri reprezentacije koje imaju najviše pokušaja da zabiju gol nalazi se i Hrvatska. Druge dvije reprezentacije su Njemačka i Engleska, ali za razliku od njih, nama je, eto, najviše od tih pokušaja i uspjelo...

Ona statistika, međutim, koja najviše iznenađuje je da sam ja, MiroPar, u svojoj rubrici "Tri para Mire Para" na Net.hr-u, a u kojoj nudim savjete na koga se treba kladiti, te pokušavam na jedan zanimljiv i nekonvencionalan način najaviti sve utakmice Europskog prvenstva, ispravno prognozirao rasplet situacije u nešto manje od 90% utakmica, ali i način na koji će pojedine reprezentacije igrati, tko će biti najbolji igrač, strijelac i, naravno, da je Evra veća nula od one koja se nalazi na tekućem računu svih onih koji su na kladionicama od početka prvenstva uplaćivali na parove drugačije nego onako kako sam im ja na ovom divnom portalu preporučio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Patrice Evra

Ne treba biti Nostradamus

Elem, čovjek ne mora biti Nostradamus kako bi ispravno prognozirao pobjednika u utakmici koja je otvorila ovo prvenstvo između Francuske i Rumunjske, ali nije mogao baš svatko predvidjeti da će upravo Payet biti najbolji igrač utakmice, a Patrick Evra daleko najgori. Zbog tog Evre sam čak morao trpiti teške kritike nekih samoprozvanih nogometnih znalaca, ali kada je nakon posljednjeg sudčevog zvižduka na utakmici - a kojemu je, nota bene, prethodio onaj zvižduk za jedanaesterac koji je stupidno skrivio upravo Evra - jedan od rijetkih HRT-ovih komentatora koji se zaista i razumije u nogomet, JoškoJeličić, potvrdio je moje riječi.

Ispravno sam predvidio vrlo dinamičnu i zanimljivu igru Engleske reprezentacije, koja će biti neprepoznatljiva u usporedbi s onom igrom zbog koje su na prošlom Svjetskom prvenstvu ispali već u skupini, ali i to da će ih izbornik kojega su davno morali smijeniti doći glave. Neshvatljivo je zašto taj čovjek njihovog trenutno najboljeg napadača Vardyja i dalje potcjenjuje, a za izvođača kornera odredio je napadača kojemu je u takvim situacijama inače radno mjesto u kaznenom prostoru gdje treba skakati i pokušavati loptu zakačiti svojom šiljastom glavom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarce, nadalje, isto sam ispravno vidio kao pobjednike u ni malo lakom dvoboju protiv Albanske reprezentacije, ali i kao snažnog konkurenta koji bi mogao dogurati najmanje do četvrtine finala. A, pobjedu Hrvatske protiv Turske i da neće izgubiti od Španjolske - da spomenem i to s velikim zadovoljstvom - nikada nisam dovodio u pitanje. Mislio sam jedino da ćemo Tursku dobiti s još većom gol razlikom, ali ovako je možda još i slađe. Zar ne?!

Čech me zeznuo

Četvrti dan odigravanja ovog turnira bio je, uzgred kazano, jedini u kojemu me sreća baš i nije pomazila. Prognozirao sam, naime, da Španjolci neće uspjeti savladati itekako dobro uigranu i tvrdu Češku, ali nažalost PetrČech u jednom trenutku nije dobro izletio na loptu, tj. nije uopće izletio na nju, a to je Španjolcima i više nego dovoljno da si osiguraju 3 veoma važna boda. Duboko u sebi sam naravno i ja znao da su veoma male šanse da Češka tu nešto uspije napraviti, a pogotovo uzeti bod, ili 3 kako sam se nadao, ali to je ionako više bila neka navijačka preporuka jer Španjolce i njihovu igru ne mogu smisliti, a Čehe - kako njihove nogometaše još od Panenke, pa preko Poborskog, Bergera, Kollera, Nedveda i Baroša, sve do sada, evo, Rosyckog, tako i mlađahne turistkinje s Jadranske obale - jednostavno obožavam!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nažalost, oni se nisu uspjeli kvalificirati dalje kao jedni od najboljih trećih, ali zato smo im se mi prekjučer itekako osvetili protiv prenapuhanih Španjolaca...

Posljednje utakmice odigravanja po skupinama, a koje su odigrane jučer, ponudile su nam još nekoliko fantastičnih statističkih podataka. Prvi je da sam, bezbeli, ponovno ispravno prognozirao rasplet i tih utakmica, ali ono što je moguće još zanimljivije je činjenica da je jučer u Francuskoj bilo prisutno 8% ukupne populacije Islanda (330.000), te da je Ronaldo jučer pokušao simulirati svoj jubilarni deseti jedanaesterac na ovom prvenstvu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika je, međutim, poput ženskog bikinija. Mnogo toga otkriva, ali ono najvažnije - poznato je - e, to ipak skriva! Tako je, evo, i sa ovim prvim dijelom Europskog prvenstva. Iz ovih statističkih podataka jasno je vidljivo da je turnir mnogo brži i dinamičniji nego što su razni nogometni teoretičari očekivali, a ne igra se ni tako snažna i tvrda obrana kao što smo navikli u utakmicama Lige prvaka gdje svaki klub pokušava na gostovanju sačuvati vlastitu mrežu kako bi to u uzvratu nadoknadili.

Tko će osvojiti prvenstvo, to nam ova statistika ipak ne otkriva, stoga vam nema druge nego da nastavite pratiti iznimno uspješnu rubriku "Tri para Mire Para" i prije svih ostalih saznate odgovor na to najveće nogometno pitanje 2016.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo