KOMENTAR: / Portugal iz 2016. nije ni sličan Grčkoj iz 2004. Oni, naime, neće uspjeti osvojiti prvenstvo

Image

Najkasnije nakon četvrtine finala ovog Europskog prvenstva pojavile su se priče kako je Portugal u 2016.g., ono što je, eto, Grčka bila 2004.

6.7.2016.
8:00
VOYO logo

Tada je, naime, ta kolijevka demokracije i vječno bankrotirana Grčka igrala jedan od ružnijih nogometa viđenih na ovoj prekrasnoj planeti koja ne podsjeća slučajno na nogometnu loptu, ali je ipak osvojila prvenstvo pri tome pobjeđujući upravo Portugal u finalu.

Grčka je dva puta pobijedila Portugalce 2004. godine

Razlike, međutim, između ove dvije reprezentacije i njihove igre, te rezultata itekako su primjetne. Portugal tako sve do polufinala nije pobijedio niti jednu utakmicu u regularnom dijelu od devedeset minuta i da nije bilo ovog besmislenog povećanja broja reprezentacija, te do sada nikad viđene osmine finala na Euru, oni bi već odavno bili na Pirinejskom poluotoku, a Grčka je sasvim zasluženo osvojila drugo mjesto u jakoj skupini ispred trećeplasirane Španjolske. Pri tome su, nota bene, i u skupini pobijedili domaćina Portugal, kao i mjesec dana kasnije u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Isto tako, u "knock out" fazi koja je počinjala sa četvrtinom finala, ostvarili su tri glatke pobjede bez da su primili i jedan gol. Portugal, za sada, s Grčkom dijeli samo ružnu igru, ali ne i rezulate, a i tu postoji jedna značajna razlika. Od Grka se, naime, nikad nije ni očekivalo da igraju lijepo jer im je najveći virtuoz bio pedesetogodišnji Karagounis koji po lopti zna samo opaliti, ali od Portugala koji je prepun takozvanih "fantazista" koji s loptom mogu izvoditi razna čudesa, očekivala se svakako mnogo ljepša igra.

Image
Foto: AFP, FRANCISCO LEONG

Od Walesa nitko ništa nije očekivao

Istovremeno, od njihovog današnjeg protivnika Walesa nitko ništa nije očekivao. Ne bi se čudili da su ispali u skupini, a nakon toga je svaka njihova pobjeda okarakterizirana kao čudo ravno kiši riba u Hondurasu. Pa ipak, Wales je svojim igrama, srčanosti, zajedništvom i činjenicom da nisu poput Portugala sve svoje nade uložili samo na jednog čovjeka, a imaju nekoga podjednako kvalitetnog, već za njih zabijaju svi pomalo, ali spektakularno, zaslužio da im se da mnogo više kredita...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale je suđeno Portugalu

U prvoj polufinalnoj utakmici u svojoj povijesti, ali i općenito prvoj polufinalnoj na ovom prvenstvu, danas oko 21 sat na stadionu u Lyonu, pružit će zasigurno izvrsnu i otvorenu utakmicu, ali bojim se da im to neće biti dovoljno protiv Portugala kojemu je finale po svemu do sada viđenom, očito suđeno. Kako inače objasniti da su uopće prošlu skupinu, a kamoli dogurali do polufinala i, evo, danas vjerojatno do finala?!

Pobjeda, međutim, u tom istom finalu će im izostati, a to će bezbeli biti još jedna razlika od one pobjedničke Grčke generacije iz 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo