ZAGREB SVJEDOČIO RIJETKO VIĐENOJ DRAMI: / Hrvatska nada šokirana i ozlijeđena u posljednjoj sekundi borbe

Image
Foto: HJS

Brigita Matić (do 78 kilograma), aktualna svjetska juniorska prvakinja i europska juniorska viceprvakinja, jučer u zagrebačkom Domu Sportova nije uspijela ući u finale IJF Judo Grand Prixa 2016.

26.9.2016.
16:47
HJS
VOYO logo

Bolja od nje bila je europska viceprvakinja, Nizozemka Guusja Steenhuis. No, publika u Domu sportova svjedočila je rijetko viđenoj drami. Naime, finale je Brigiti Matić, inače sestri Barbare Matić koja je na ovom turniru u subotu uzela zlato, izmaknulo doslovno u posljednjim sekundama borbe.

HRVATSKA OLIMPIJKA OSVOJILA ZLATO: Čilić svjedočio uspjehu Matić: ‘Bilo je neizvjesno do kraja’

15 sekundi prije kraja povela i onda - izgubila

Brigita je gubila 15 sekundi prije kraja (1-0 u kaznama), ali zatim bacanjem povela na yuko i digla navijače u Domu sportova na noge. Brigitin otac je u tom trenutku skakao od sreće, isto kao i sestra Barbara, svi su se ljubili i čekali da počne proslava ulaska u finale, što bi za nju bio jako veliki uspjeh. Ne samo za nju, nego za cijeli hrvatski judo, za čitav sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet sekundi prije kraja borbe krenulo je odbrojavanje publike i samo se čekao kraj. Brigita si je mogla priuštiti da dobije i dvije kazne, da uopće ne dolazi blizu Nizozemke i ne riskira kakav zahvat. Međutim, dvije sekunde prije kraja Steenhuis je uspjela dobro pripremiti bacanje i doslovno s istekom vremena baciti Brigitu za wazari i nevjericu u dvoranu i svoj ulazak u finale. Publika se tad primila za glavu, u maloj dvoprani Doma sportova nastao je muk. Šok. Nevjerica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspijela se i ozlijediti

Bila je to prezentacija ljepote i nepredvidljivosti juda na najtužniji način za Brigitu i sve hrvatske navijače. Bilo je to ujedno i nastavak skupljanja iskustva za veliki hrvatski potencijal, aktualnu svjetsku juniorsku prvakinju i europsku juniorsku viceprvakinju. Skupljanje iskustva na najteži način.

Kao da poraz nije bio dovoljno bolan, na sve se nadovezala i ozljeda (istegnuće prsnog mišića) baš u posljednjoj akciji koja je donijela radost Nizozemki. Zbog te ozljede Brigita je morala otkazati borbu za brončanu medalju. Jaka bol i smanjena pokretljivost lijeve ruke zaustavili su 19-godišnju Splićanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šutalo uzela zlato

Što se tiče ostalih naših judašica, hrvatski judo je na Grand Prixu u Zagrebu bogatiji za dvije zlatne medalje. Nakon zlata Barbare Matić, broncu je u nedjelju navečer osvojila Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, Ivana Šutalo je pobijedila Milicu Žabić (SRB) ipponom i tako oduševila dobro ispunjen Dom sportova. Natjecanje je pratio i zlatni hrvatski olimpijac, veslač Valent Sinković.Do te borbe 21-godišnja Dubrovčanka je došla preko pobjede nad Ivanom Maranić (wazari) i porazom od Jablonskyte (LTU). Ivana Maranić je do borbe protiv Šutalo u repasažu došla pobjedom (yuko) nad Mađaricom Nagy i porazom od Njemice Weiss.

Blizu borbe za broncu bio je i Ivan Čović (preko 100 kg), ali je četiri sekunde prije kraja borbe izgubio (ippon) od Francuza Ouchanija. U repasažu je izgubila još jedna hrvatska predstavnica, Katarina Lucija Vuković, koja je na početku natjecanja u hrvatskom dvoboju pobijedila Tinu Radić, ali zatim izgubila od Larise Cerić (BIH) te Szigetvari (HUN).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18-godišnja Karla Prodan se dobro držala protiv europske viceprvakinje, pet godina starije, ranije spomenute Guusje Steenhuis. Međutim, neiskustvo i manjak snage odvelo je borbu na stranu Nizozemke.

Poraze u prvim borbama su upisali i Ante Vladimir Batinić (preko 100 kg), Luka Miloš (do 100 kg), Denis Beljić, Marko Kumrić, Jere Živković Bokurina (sva trojica do 90 kg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike