'TO JE SVE ŠTO IMAŠ, GEORGE': / Legendarni Foreman dirljivim riječima oprostio se od Alija

Image
Foto: AFP

Svijet se oprašta od Muhammada Alija, a posljednji pozdrav uputio je i George Foreman.

4.6.2016.
13:05
AFP
VOYO logo

Prije malo više od 40 godina, točnije 30. listopada 1974. održan je jedan od najpoznatijih boksačkih mečeva. U Kishasi, tadašnjem Zairu, a danas Demokratkoj republici Kongo u ringu su se našli Muhammad Ali i George Foreman.

SVIJET OPLAKUJE MUHAMMADA ALIJA: “Bio je jedan na milijardu, onaj koji se zauzimao za ono u čega je vjerovao”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U meču poznatom pod imenom 'Rumble in the Jungle' (grmljavina u džungli) Foreman je bio u ulozi favorita. U meč je ušao bez poraza u 40 borbi. Protiv njega su pala i jedina dvojica boksača koja su do tada svladala Alija Joe Fraizer i Ken Norton.

Boksači su se cijelo ljeto pripremali u Zairu, a ali je u to vrijeme osigurao podršku domaće publike. Cijeli meč su vikali 'Ali bomaya' (Ali, ubij ga).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba je ušla u osmu rundu kada je ali serijom udaraca poslao Foremana na pod i stigao do titule koju je uspješno branio naredne četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je dvojac krasilo veliko rivalstvo, poslije meča su postali dobri prijatelji, i čemu svjedoče i sljedeće riječi Foremana koje je uputio na dan kada je ali otišao prema nebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je Muhammad ali bio jedan od najboljih ljudi koje sam upoznao u životu. U džungli sam dobio dobre batine. Nikada nismo razgovarali do te noći u ringu. Obrušio sam se na njega sa svim oružjem koje sam imao, a sve što je on rekao na to je bilo: 'To je sve što imaš, George'. Kakva večer. Muhammad Ali, Joe Fraizer i ja smo bili jedno, živjeli smo jedan kroz drugog. Veliki dio mene umro je s njim, a taj dio mogu nazvati najboljim".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo