TKO IMA VEĆE ŠANSE U BORBI STOLJEĆA? / Kako će meč uopće izgledati i može li Mike Tyson srušiti Tysona Furyja?

Image
Foto: Profimedia

To što ima 53 godine, ne znači nužno da Tyson ne može plasirati razoran udarac koji ruši protivnika

27.5.2020.
9:25
Profimedia
VOYO logo

Svijet sporta ostao je u blagom šoku nakon objave da će legendarni Mike Tyson odboksati egzibicijski meč protiv ponajboljeg borca današnjice, prvaka Tysona Furyja. Kako tvrde britanski mediji, Mike Tyson je nakon mjeseci intenzivnih tjelesnih priprema odlučio prihvatiti poziv na borbu s britanskim Tysonom, iako se prethodno nagađalo da će u ring ipak ući sa svojim najvećim rivalom Evanderom Hollyfieldom.

Meč s Hollyfieldom imao bi nekog smisla, Evander je samo četiri godine stariji od Tysona i otprilike su tu negdje kada je u pitanju tjelesna sprema, udaračka snaga, brzina i kondicija, ali meč s 22 godine mlađim Britancem... E to je već druga priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mike Tyson of the US (R) lands a right cross to the face of England's Frank Bruno 16 March during the second round of their World Boxing Council heavyweight title fight at the MGM Grand Garden in Las Vegas. Tyson won by TKO in the third round to win the WBC heavyweight title., Image: 68495672, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

Kakve šanse ima Tyson?

Amerikancu su 53 godine, odavno je u mirovini i tek se nedavno dotjerao u formu, s druge strane je 31-godišnji gorostas u "primeu" koji je nedavno srušio, dotad neporaženog, Deontaya Wildera kojeg se smatralo također jednim od najboljih u novijoj povijesti.

Moramo se, stoga, zapitati, kakve šanse Mike Tyson ima protiv Tysona Furyja? Realno, nikakve. Ako se Fury neće zafrkavati, što je itekako otvorena opcija jer i inače je šaljiva karaktera, Tyson zapravo i nema neke šanse. Tyson je, kao što smo rekli, odavno prešao pedesetu godinu života i čak je prije 15-ak godina kada je još boksao profesionalno i bio u kakvoj takvoj natjecateljskoj formi, bio znatno lošiji nego u vrijeme kada je dominirao. U svojih posljednih pet profi-mečeva Tyson je izgubio tri i to sva tri prekidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tyson Fury has Deontay Wilder in trouble in Round 1 Deontay Wilder v Tyson Fury II, WBC heavyweight title, Boxing rematch, MGM Grand, Las Vegas, USA - 22 Feb 2020, Image: 500406230, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fury mora paziti

Međutim, ako se Fury borbu shvati neozbiljno mogao bi oskusiti i koji nokdaun. To što ima 53 godine, ne znači nužno da Tyson ne može plasirati razoran udarac koji ruši protivnika. Da, vjerojatno neće moći izdržati više od tri, četiri runde, dok Fury može vjerojatno i više od 12. Da, vjerojatno je sporiji nego što je nekada bio, vjerojatno se slabije kreće, ali "Iron Mike" i dalje svojom pojavom i prostrjelnim pogledom izaziva strah, a ako mu Fury naleti na kakav kroše ili aperkat, mogao bi se gadno provesti.

Nadalje, ako borci shvate meč ozbiljno, čak i ako će on trajati svega tri ili četiri runde i čak i ako izbacimo element fizičke spreme i forme, Fury će opet imati golemu prednost zbog svoje visine (30 cm viši od Tysona) i raspona ruku koji se proteže na čak 216 centimetara, dok je Tysonov 36 centimetara manji. I svakako treba naglasiti da je Fury desetak kilograma teži od američkog boksača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu da sumiramo. Ako borci meč shvate ozbiljno, što je realna pretpostavka jer će gledatelji to i očekivati, Fury je u golemoj prednosti zbog godina i fizičkih predispozicija, ali Tyson i dalje posjeduje nokautersku moć i može napraviti štetu. Sve u svemu, bit će ovo vrlo zanimljiv meč, ako se uopće i održi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo