ŠTO VI MISLITE? / Evo koliko su zaradile hrvatske junakinje u judu za povijesni doseg na SP-u: 'Vaša ustrajnost i predanost cilju učinili su nas sve ponosnima'

Image
Foto: Profimedia

Barbara Matić će za zlato tako dobiti malo više od 20 tisuća eura, a njen trener 5200. Lara Cvjetko kući odlazi s 12 tisuća eura, a njen trener s tri tisuće

10.10.2022.
18:17
Profimedia
VOYO logo

Hrvatski judo slavi. Po prvi put u povijesti dvije su se Hrvatice susrele u finalu Svjetskog prvenstva u judu. Barbara Matić je u borbi za zlatnu medalju pobijedila Laru Cvjetko i tako slušala zajedno sa svojom prijateljicom pobjedničku hrvatsku himnu.

Image
SVAKA ČAST! /

U povijesnom hrvatskom finalu, Barbara Matić obranila je naslov svjetske prvakinje

Image
SVAKA ČAST! /

U povijesnom hrvatskom finalu, Barbara Matić obranila je naslov svjetske prvakinje

Hrvatice prošle Japanke u polufinalu

Obje hrvatske predstavnice pobijedile su Japanke u polufinalu natjecanja. Matić je u polufinalu pobijedila Japanku Shiho Tanaku, dok je Cvetko bila bolja od Saki Niioze. Barbara Matić inače je prva judašica svijeta prema IJF-ovoj ljestvici u svojoj kategoriji, dok je Lara Cvjetko na 13. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad nakon ovakvih postignuća u sportu koji nije u vrhu sportova po popularnosti (iako je po težini jer je borilački), javnost se pita koliko su djevojke zaradile? Dakle, Barbara Matić će, prema dostupnim podacima, za zlato tako dobiti malo više od 20 tisuća eura, a njen trener 5200. Cvjetko kući odlazi s 12 tisuća eura, a njen trener s tri tisuće. Dakle kombinirano u kunama naše su judašice zaradile oko 300 000 kuna.

Koliko je ova težinska kategorija zahtjevna govori činjenica da su u eliminacijskim borbama izgubile srebrna s OI u Tokiju Austrijanka Michaela Polleres, brončana s OI Nizozemka Van Dijke, te zlatna sa SP-a 2019. Marie-Eve Gahie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 27-godišnju Barbaru ovo je drugo svjetsko zlato nakon što je pobijedila prošle godine u Budimpešti, a zanimljivo dva puta je bila i juniorska svjetska prvakinja (2013, 2014). Dva puta je bila treća na europskim prvenstvima (2014,  2017), te Europskim igrama u Minsku (2019).

Image
Foto: Profimedia

Barbara Matić

Lari je ovo najveći uspjeh karijere

Za 21-godišnju Laru ovo je najveći uspjeh u karijeri. Prije dvije godine je postala europska prvakinja za uzrast mlađih seniora (do 23 godine). Do sada je osvojila i srebrnu medalju na juniorskom Europskom prvenstvu 2021. i srebro na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Olbiji. Cvjetko je bila i europska kadetska prvakinja 2017. u Kaunasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za spomenuti i kako je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio čestitku Barbari Matić povodom osvajanja zlatnog odličja na Svjetskom prvenstvu u džudu, te srebrnoj Lari Cvjetko.

Image

Javio se i Jandroković

"S veseljem sam primio vijest o Vašem novom uspjehu te Vam od srca čestitam, uime Hrvatskoga sabora i osobno, na osvajanju zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u džudu u Taškentu. S velikom zainteresiranošću i ponosom pratili smo prvu borbu u povijesti svjetskih prvenstava u džudu između dviju predstavnica Hrvatske. U zahtjevnoj kategoriji, ujedno i najbrojnijoj u konkurenciji džudašica, zasigurno je bio velik izazov pobijediti u borbi protiv vrhunski pripremljene Lare Cvjetko kojoj je ova osvojena srebrna medalja, najveći uspjeh u karijeri. Vaša ustrajnost i predanost cilju učinili su nas sve ponosnima na visoke sportske domete koje ste dosegnuli. Sjajnim borbama, okrunjenima zlatnim odličjem u finalu ovoga Svjetskog prvenstva, potvrdili ste status najbolje hrvatske džudo natjecateljice u svojoj kategoriji", stoji u brzojavu Jandrokovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike