ISPLIVAO DETALJ KOJI RAZOTKRIVA JOSHUU: / Prvak je izgubio i prije nego što je borba počela; ovo niste vidjeli na TV-u

Image
Foto: Profimedia

Razgovarali smo s boksačkim trenerom Tomom Kadićem iz BK Gladijatora o jednoj od najvećih senzacija u povijesti boksa

2.6.2019.
20:21
Profimedia
VOYO logo

Jedno je sigurno, 29-godišnji Meksikanac iz Kalifornije Andy Ruiz Jr. (33-1, 22 KO) učinio je ono za što su mnogi mislili da je nemoguće nokautiravši vlasnika triju od četiriju najeminentnijih boksačkih titula Anthonyja Joshuu (22-1, 21 KO), te je kući čovjek otišao sa WBA, WBO i IBF teškaškim pojasima prvaka.

Image
AUTSAJDER ANDY RUIZ JR. NOKAUTIRAO PRVAKA ANTHONYJA JOSHUU: /

Senzacija nad senzacijama, boksački svijet ovo ne pamti

Image
AUTSAJDER ANDY RUIZ JR. NOKAUTIRAO PRVAKA ANTHONYJA JOSHUU: /

Senzacija nad senzacijama, boksački svijet ovo ne pamti

Nitko nije vjerovao u njega, nitko osim njegova trenera, uglednog Mannyja Roblesa, tima s kojim radi, obitelji...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodilo se ono što se u boksu događa

Milijuni boksačkih fanova diljem svijeta mislili su kako će Joshua i njegov promotor, Britanac Eddie Hearn, pobjednički zakoračiti u osvajanje američkog tržišta. Međutim, dogodilo se ono što se u boksu događa. Da je David grizao, grizao i "odgrizao ruku" Golijatu, koji se jednostavno nije snašao, nije očekivao baš takvo izdanje svog suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ga je i promjena suparnika donekle iznenadila, ali i Ruiz je borbu prihvatio 40 dana prije, iako je on već bio u opasnom treningu.

Trebao je to za Joshuu biti još jedan običan dan "u uredu", odrađivanje posla, još jedna pobjednička noć. Dogodilo mu se to da je u trećoj rundi dva puta završio na podu, a to je bio tek početak noćne more u New Yorku u debitantskom nastupu u SAD-u, u meču u kojem mu je bilo odbrojavano ukupno četiri puta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JOSHUA POKAZAO KAKAV JE GOSPODIN: Ovako to rade istinske embed/sportske veličine; obraz vrijedi više od bilo kakve pobjede

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joshua ostao zaprepašten zbog Meksikančevih udaraca

Britanac je ostao zaprepašten Meksikančevim udaracima kao i nevjerojatnom brzinom njegovih ruku, kojim ga je u serijama razvaljivao, završivši ga u sedmoj nakon kanonade udaraca, nanijevši mu tako prvi poraz u karijeri. Samo pogledajte ove bombe i sve će vam biti jasno... Pred početak posljednje, sedme runde, Joshua je zavapio svom treneru Robu McCrackenu:

"Zašto se tako osjećam?”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako kaže ona stara. Možeš nabildati mišiće, ali ne možeš nabildati srce", kazat će Tomo Kadić, boksački trener iz BK Gladijatora koji vodi jednog od najboljih hrvatskih boksača Tonija Filipija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ma možeš ti nabildati mišiće, ali ne možeš bradu'

"Ma možeš ti nabildati mišiće, ali ne možeš bradu. Svi su oni mislili da Andy Ruiz Jr. ne zna, da je neki boksački laik, neki mali debeljuco koji će dobiti batine, kao bit će to lagana obrana titula i pobjednički debi u Americi. Ono što sam ja vidio kod Joshue, uoči samog meča u ringu, u početku i kasnije u borbi, je nešto što nisam kod njega vidio u Engleskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidio sam strah u njegovim očima. Prvo, strah od nepoznatog, nije mi djelovao samouvjereno. Nova publika, novo tržište, novi suci... Andy Ruiz je mali brzi Meksikanac, kad kažem mali mislim u odnosu na Joshuu. Ali, on je svojom agilnošću, brzinom, pokretljivošću i udarcima u tijelo uništio Joshuu, koji nije imao rješenja. Svaki put kad bi Joshua bacio svoje nabildane ruke, plasirao udarac, Andy Ruiz Jr. bi mu to vratio sa dvije, tri serije brzih udaraca. Joshua je kontrolirao borbu, fino se kretao, ali najveća mu je pogreška bila što je krenuo silom na njega, ono nokautirat ću ga u stilu Mikea Tysona i to. E, nećeš stari...", priča nam Tomo Kadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudačke kartice išle u korist Ruizu

Novi trostruki svjetski prvak odradio je taktički sjajan meč, bio je spreman primiti udarce na štetu potrebnu za dovesti se u poziciju odakle će moći doći u priliku za nešto više u borbi, i na kraju mu se isplatilo kockanje. Ipak, i dalje će vjerojatno biti onih koji će tvrditi kako je do pobjede došao sretnim udarcem, odnosno kako je Joshua mogao nastaviti borbu prilikom posljednjeg odbrojavanja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dokaz suprotnog, uz Joshuinu pogubljenost u razgovoru sa sucem, jako nam dobro mogu poslužiti i sudačke kartice u trenutku prekida meča, objavljene na Twitteru. Radi se o procjenama sudaca po pitanju prvih šest rundi i na njima možemo vidjeti kako je Ruiz bio u osjetnoj prednosti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma kakav lucky punch, to su gluposti. Uništio ga je, i to je to. Također, pokretljivost malog Meksikanca dovela je do Joshuinog umora koji nije mogao pronaći način da završi borbu u svoju korist. Također, odlučnost Ruiza da za samo 40 dana priprema prihvati izazov i završi AJ-a još je jedna stvar koja je kumovala ishodu. Iako je mogao kalkulirati sa snagom, on je preuzeo izazov i hrabro krenuo u juriš. Malog boksača je teško završiti na određen način.

'Joshua je krenuo na njega kao sivonja'

Znači, Joshua je krenuo na njega kao sivonja, ali prošao je preko njega. Ruiz je bio u prednosti u toj bliskoj borbi. Ta prednost u rasponu ruku kasnije više nije bila vidljiva. Ušao mu je u klinč, skratio distancu i demolirao ga. Joshua se psihički nije mogao oporaviti od toga, jer je već u početku bio pod dojmom, pritiskom strane publike i nije nikako mogao poslasti signal svojim mišićima da budu opušteniji. Britanac je bio spreman, tu nema sumnje, ali njemu je veliki problem bio što su mu promijenili suparnika. Ruizu svaka čast, ušao je u meč s mu*ima. Danas je pobijedio boks naspram mišića, danas smo vidjeli da je sve moguće ako vjerujete u sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Žao mi je što Joshuu nije rušio naš Filip Hrgović'

Meksikanci su inače jako nezgodni boksači, imaju jaku školu boksa, cijenjene boksačke trenere, dugačku povijest. Ruiz ima cijeli tim iza sebe koji je cijelo ovo vrijeme ulagao u njega, vjerovao... Inače, Meksikanci vrlo brzo, govori nam Kadić, ulaze u profesionalne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što Joshuu nije rušio naš Filip Hrgović koji bi ga, siguran sam, isto mogao uzdrmati. Joshua je pokazao da nije baš najbolji kad dobiva udarce, kao i to da nema baš čvrstu bradu, ne može amortizirati udarac tako dobro kao neki drugi.

Joshua je u meč krenuo bez respekta, nije respektirao suparnika kao što je respektirao Klička, u meču u kojem je nakon što ga je uzdrmao išao dalje naprijed po još jedan nokdaun, po nokaut u konačnici... Ovdje je krenuo kao neki Tyson i zeznuo se. Vidjet ćemo i koliko će Ruiz potrajati", zaključio je Tomo Kadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar borbe zamolili smo i njegovog boksačkog pulena, jednog of najboljih hrvatskih boksača Tonija Filipija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam očekivao baš takav rasplet meča, ali u boksu je sve moguće. Pogotovo u toj superteškoj kategoriji, jedan udarac promijeni tijek borbe. Ali iskreno, nisam očekivao pobjedu Ruiza nad Joshuom. Iznenadila me kod Meksikanca ta njegova eksplozivnost i to što Joshui nije dao da radi svoj boks, nego je stalno mijenjao ritam i uspio ga je nadmudriti", istaknuo je Toni Filipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatnu boksačku noć u Madison Square Gardenu mogli ste pratiti u izravnom prijenosu na RTL Televiziji i RTLplayu u nedjelju ujutro, kao i u snimci istog dana od 14 sati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo