27-godišnji Patrick Day / Boksač umro 4 dana nakon meča: Nokaut je bio toliko jak da je završio u induciranoj komi

Nokat je bio toliko jak da je nakon meča završio u induciranoj komi, a 4 dana kasnije preminuo

17.10.2019.
20:10
VOYO logo

Nova tragedija trese svijet boksa. Četiri dana nakon što ga je nokautirao njegov 6 godina mlađi sunarodnjak Charles Conwell, umro je 27-godišnji amerikanac Patrick Day. Nokautirao ga je u meču super velter kategorije koji se održao u Chicagu. Trener Filipa Hrgovića, Yousef Hasan za RTL kaže:" U profesionalnom boksu novac i rezultat je često ispred zdravlja."

"Boks me čini sretnim i idem se zabaviti", tako je uoči meča govorio Patrick Day

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zabava se dan kasnije pretvorila u tragediju. Nokat je bio toliko jak da je nakon meča završio u induciranoj komi, a 4 dana kasnije preminuo. Je li se to moglo spriječiti? Trener Filipa Hrgovića, Yousef Hasan smatra da se moglo. 

"Ja mislim da je tu trebao reagirati kut ili sudac u ring, glavni sudac jer boksač neće zaustaviti, on će se boriti do zadnjeg i to je usađeno u njemu, pogotovo ako nije početnik, a Patrick Day nije početnik", rekao je Hasan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boksao je kao zamjena na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., a  u 22 profesionalna meča slavio je 17 puta. U amaterskom boksu tragedije su puno rijeđe, kaže Hasan jer se u profesionalnom sve vrti oko novca, a ne zdravlja. 

"Tu tjeraš na maksimum, na zadnjem mjestu ti je tvoje zdravlje. Radim amaterski i profesionalno, više novaca sudac dobiva da ne prekida borbu, da je atraktivnije", govori Hasan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su češće smrti u boksu

A smrti su sve češće. U posljednja 3 mjeseca čak 4 boksača izgubilo je život u ringu ili bolnici.  U 7. mjesecu stradao je 25-godišnji Rus Maksim Dadašev, dvije godine mlađi Argentinac Hugo Santillan samo 6 dana kasnije. Strašno zvuči podatak da je samo mjesec dana kasnije preminuo 21-godišnji Bugarin Boris Stančov i posljednje Patrick Day.

Mladi boksači nemaju straha. Fabijan je ušao u ring prije 7 godina i kaže - sluša trenera i nada se da neće doživjeti nokaut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bojim se natjecanja, nisam bio nokautiran, uči me trener da držim ruke gore i ne bojim se toga. Vidio jesam kako su neki bili nokautirani, ali ništa strašno", govori boksač Fabijan Tomkić.

Za neke ništa strašno ali za Maksima, Borisa, Huga, Patricka i brojne druge kao i njihove obitelji i prijatelje najstrašnije što im se moglo dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo