Trevor Noah / 'Kada kažem da je Afrika osvojila SP ne vrijeđam nikoga': Poznati komičar brani svoju šalu

Image
Foto: AP/Facebook

Američki komičar južnoafričkog porijekla Trevor Noah pojasnio je svoju šalu

19.7.2018.
20:54
AP/Facebook
VOYO logo

Američki komičar južnoafričkog porijekla Trevor Noah branio je u četvrtak svoju šalu da je ''Afrika osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo'', nakon što ga je kritizirao francuski diplomat.

Komičar Daily Showa komentirao je u svojoj satiričnoj emisiji pobjedu Francuske nad Hrvatskom i osvajanje najvažnije nogometne nagrade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od pola Francuske reprezentacije ima afričke korjene.

Francuski ambasador u SAD-u Gerard Araud optužio je komičara da negira njihovu ''francuskost'' tako što ih je nazvao Afrikancima, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo, čak i u šali, legitimira ideologiju da biti Francuz znači biti bijelac'', rekao je Araud u pismu Noahu. 

''Školovani su u Francuskoj, ovdje su naučili igrati nogomet, i oni su Francuski građani. Oni su ponosni na svoju zemlju, Francusku!'', zaključio je veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daily Show je objavio snimku na kojoj Noah čita pismo i otvoreno raspravlja o tome kako bi se trebao slaviti afrički identitet igrača.

Noah kaže kako razumije ambasadorovu perspektivu i drži da se njegov komentar mogao protumačiti kao ''pridruživanje napadu'' francuskih ultradesničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, komičar je raspravu zaključio rekavši da se njegova izjava mora staviti u kontekst: ''Kada kažem da su 'Afrikanci', ne odričem im pravo na francuski identitet, nego ih samo uključujem u moj, afrički".'

Nijekanje te dualnosti je nešto s čime se nikako ne slažem, istaknuo je Noah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo