FURIA NA TRONU / Iniesta gol posvetio preminulom kolegi

Image
Foto: PIXSELL

Teška i napeta utakmica razriješena je u 116. minuti pogotkom španjolskog veznjaka Anresa Inieste. Španjolska je postala osma zemlja svijeta koja je osvojila ovo prvenstvo.

12.7.2010.
5:29
PIXSELL
VOYO logo

JOHANNESBURG - Nogometna reprezentacija Španjolske osvojila je prvo mjesto na 19. svjetskom prvenstvu koje se od 11. lipnja do 11. srpnja održalo u Južnoj Africi. Španjolska je u finalnom ogledu odigranom pred 85.000 gledatelja na stadionu Soccer City u Johannesburgu pobijedila Nizozemsku 1:0.

Pogodak odluke zabio je Andres Iniesta u 116. minuti, a Nizozemci su od 109. minute igrali bez isključenog Johna Heitinge. Pobjedom u finalu svjetskog nogometnog prvenstva Španjolska je postala osma zemlja koja se može pohvaliti naslovom svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije "furije" naslove svjetskog nogometnog prvaka osvajali su i Brazil i to rekordnih pet puta, Italija četiri puta, Njemačka tri, Argentina i Urugvaj po dva puta, te Francuska i Engleska.

"Ovo je čudo, nevjerojatno čudo. Nemam riječi kojima bi opisao svoju sreću. Ovo je vrhunac moje karijere, trenutak koji ću zauvijek pamtiti", izjavio je Andres Iniesta, čiji je pogodak "furije" doveo do zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski izbornik Vincente del Bosco je izjavio da je ovo bilo čvrsto i tvrdo finale kakvo su i očekivali. "No, posve smo zaslužili pobjedu, ova momčad je sjajna i sada slijedi veliko slavlje", kaže del Bosco.

Ovo je bilo i najgrublje finale u povijesti jer je pokazano čak 13 žutih i jedan crveni karton, a Španjolska je prvi svjetski prvak koji je postigao manje od deset pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi španjolski kralj, kako ga već nazivaju svjetski mediji, je nakon gola skinuo dres te pokazao majicu s natpisom: "Dani Jarque uvijek s nama". Mladi Jarque (26) je preminuo prošle godine na tijekom priprema u Italiji. Umro je samo mjesec dana nakon što je postao kapetan Espanyola.

Pobjedu Španjolske predvidjela je i hobotnica Paul. Vidovita hobotnica je pogodila ishode svih osam utakmica o kojima su je "pitali za mišljenje".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo