Ima 70-godina, a brine hoće li mu konj biti zdrav za Igre!

Japanski jahač Hiroshi Hoketsu postat će drugi najstariji olimpijac svih vremena na Igrama u Londonu.

7.3.2012.
16:46
VOYO logo

Hoketsu se kvalificirao za Igre pobjedom na međunarodnoj dresurnoj utakmici održanoj u četvrtak u Francuskoj. Japanski dužnosnici iz konjičkog sporta u ponedjeljak su odlučili poslati Hoketsua, koji će 28. ovog mjeseca napuniti 71 godinu, na Igre u London. Već u Pekingu prije četiri godine, gdje je osvojio 34. mjesto, bio je najstariji olimpijac. Isto će ponoviti i u Londonu. Hoketsu je prvi puta na olimpijskim igrama nastupio u svojoj domovini, 1964. godine u Tokiju. Tada je nastupao u preponskom natjecanju. S 35 godina okrenuo se dresurnom natjecanju, ali se nije uspio kvalificirati na Igre sve do 1988. godine. No, zbog problema s konjem u karanteni, nije mogao nastupiti niti u Seoulu.

"Drago mi je da sa 70 godina još uvijek mogu jahati i natjecati se u dresuri. Ova disciplina je odlična za bavljenje profesionalnim sportom u starijoj dobi", izjavio je Hoketsu, koji u zadnjih devet godina živi i trenira u njemačkom Aachenu. Hoketsu, koji si svaku večer priušti čašu vina, ipak neće u Londonu biti najstariji olimpijac svih vremena. Taj status i dalje će pripadati švedskom streličaru Oscaru Swahnu, koji je 1920. godine osvojio srebrnu medalju na Igrama u belgijskom Antwerpenu kada su mu bile 72 godine. Hoketsu ne namjerava srušiti njegov rekord pojavljivanjem u Rio de Janeiru 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekao da ću nastupiti u Riju. Prilično sam siguran da ću u Londonu odraditi svoje zadnje olimpijske igre. Neću nakon Londona prestati jahati. Natjecat ću se i dalje, ali ne više na Igrama". U staji u Aachenu, Hoketsu se brine za Whispera, konja, zapravo kobilu koju je jahao i prije četiri godine u Pekingu. Whisper je jedno od 15-tak grla koje je jahao tijekom karijere duge 50 godina. Posljednjih mjeseci nije bio siguran hoće li 15-godišnja životinja biti spremna za natjecanje ovog ljeta u Londonu, zbog problema s lijevim okom. "Srećom, sredinom studenog sam pronašao jako dobrog veterinara koji je otklonio sve probleme i moja Whisper se čudesno oporavila", sretno je zaključio Hoketsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo