ZALEDILI FINCE NA -25 / Hrvatska košarkaška rapsodija u Ljubljani!

Image

Hrvatski su košarkaši u velikom stilu zakoračili prema četvrtfinalu Europskog prvenstva u Sloveniji. U prvoj utakmici drugoga kruga razbili su Finsku s ogromnih 88:63 te ovom pobjedom, a još više igrom pokazali da će biti opasan suparnik svima do kraja turnira!

12.9.2013.
16:00
VOYO logo

Utakmicu koja je pobjedniku širom otvarala vrata četvrtfinala Eurobasketa 2013. hrvatski su košarkaši počeli 'sramežljivo'. Vanjski šut uopće nije funkcionirao, od osam pokušaja za tricu u uvodnim minutama, niti jedan nije prošao kroz finski obruč. No zato je obrana bila granita, čelična, neprobojna...

I samo zbog našeg slabijeg šuta su Finci u tim trenucima držali rezultatski priključak, no kada se Hrvatima konačno otvorilo, Finska je 'potonula' brže od Titanica. Pred kraj prve četvrtine Rudež je konačno pogodio našu prvu tricu, Žorić, Bogdanović i Draper su povezali nekoliko koševa u niz i Hrvatska je otišla na 17:11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj četvrtini gledali smo pravu košarkašku rapsodiju igrača u crvenim dresovima s kockicama, lopta je u napadu išla brzo, tražio se uvijek najbolje postavljeni igrač i rezultat toga bili su lagani koševi. Jednako tako lagano, rasla je hrvatska prednost - 23:11, 26:12, 30:15... sve do ogromnih 39:20 na poluvremenu.

Image

Sjajno su to razdoblje odigrali apsolutno svi igrači koje je Repeša poslao na parket, od prve petorke (Ukić - Simon - Bogdanović - Markota - Tomić), do pričuva (Draper - Rudež - Šarić - Žorić). Ali ni tu nije bio kraj košarkaške lekcije koju su Finci danas dobili u ljubljanskoj dvorani Stožice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na startu treće četvrtine Hrvatska je i dalje igrala obranu 'krvavih koljena' i jednostavno nije dopuštala lagane poene finskim košarkašima. A u napadu se potpuno otvorilo, pa su trice počeli sipati Simon, Bogdanović i Rudež (tri trice samo u toj četvrtini) do ogromnih 63:38 za Hrvatsku.

Posljednja četvrtina pretvorila se u ekshibiciju - Finci su nešto počeli pogađati izvana, ali su Repešini igrači cijelo vrijeme uzvraćali istom mjerom. Finska se konačno predala sedam minuta prije kraja utakmice izlaskom najboljeg igrača Koponena, kojeg su Ukić i suigrači sveli na samo 5 poena uz šut 1/7!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nešto manje od pet minuta prije kraja Hrvatska je imala najvećih +33 razlike (75:42), ali su do kraja dvoboja, uz opasku da je Repeša priliku dao i dvojici Delaša (Ante i Mario) te Lukši Andriću, Finci sveli svoj poraz na podnošljivih 88:63.

Damjan Rudež je bio prvo ime hrvatskog sastava sa 17 koševa (5 trica), Bojan Bogdanović je dodao 15, a Roko Ukić i Ante Tomić po 11 poena. Odličan je bio Damir Markota s 11 skokova, te svestrani dragulj hrvatske košarke Darijo Šarić koji je upisao 8 koševa, 6 skokova i tri asista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Finaca je jedino Amerikana Huff bio dvoznamenkast po broju koševa (10), dok su potpuno podbacili najbolji finski igrači Rannikko (8) te Koponen (5).

Image

Sljedeću utakmici drugoga kruga Eurobasketa u Sloveniji Repešini izabranici igraju u subotu, 13. rujna u 14:30 sati protiv Italije. Bolju pozivnicu hrvatskim navijačima od ove fenomenalne igre i pobjede nad Fincima nisu mogli poslati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato vjerujemo da će u subotu ljubljanska dvorana Stožice biti obojana u crveno-bijele kockice!

'Kad smo počeli pogađati otvorene šuteve Finci više nisu znali što da rade'


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Finci su u prvom krugu pokazali vrlo dobru obranu i zato je bilo bitno da imamo brzi protok lopte, a kad smo počeli pogađati otvorene šuteve oni više nisu znali što da rade. Sve u svemu, odigrali smo sjajnu i dicipliniraninu utakmicu, a i visoka pobjeda bi nam mogla dobro doći ako uđemo u krug sa nekoliko reprezentacija. U našoj igri ima sve više samopouzdanja, a i obrana nam je sve bolja. Zahvaljujem se navijačima koji su i danas, na radni dan, došli u velikom broju, a nadam se da će ih u subotu biti još više kada igramo protiv Italije. Talijane dobro poznajem, jer više od pola ekipe sam odgojio kao trener. Imaju dobru obranu i odlični su šuteri, imaju nekoliko igrača koji su u stanju u serijama pogađati trice, i ako ih krene šut teško će ih biti zaustaviti. Čeka nas još dosta posla, ali ako Bog da bit će vremena za slavlje", izjavio je hrvatski izbornik JasminRepeša.

"Odlično smo se pripremili za napadački dio i čim su nam počeli ulaziti otvoreni šutevi brzo smo stvorili razliku. Može se reći da smo odigrali pravu utakmicu, pristup je bio vrhunski i ako ovako nastavimo bit će dovoljno i za više od četvrtfinala. Ovo prvenstvo je doista nepredvidivo, ali ne moramo se nikoga bojati", poručio je kapetan Roko Ukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da su moje trice pomogle u ovoj visokoj pobjedi. Na početku je bilo teško, ali uspjeli smo slomiti njihovu agresivnost i onda je sve bilo lakše. U momčadi je sve bolje raspoloženje i raste nam samopouzdanje. Sada nas čekaju Talijani koji su jako dobra ekipa i pozivam navijače da dođu u Ljubljanu", kazalo je hrvatsko krilo Damjan Rudež.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo