naiskusniji reprezentativac / Horvat za Vijesti.hr: 'Kad si u reprezentaciji dugo kao ja, imaš posebnu ulogu i van terena'

Image

Najiskusniji član Červarove svlačionice za Vijesti.hr otkriva svoja očekivanja od Svjetskog prvenstva u rukometu

9.1.2019.
16:33
VOYO logo

Godine prolaze, ali Zlatko Horvat ostaje. U PPD Zagrebu debitirao je sada davne 2002. godine, godinu prije najvećeg uspjeha u povijesti reprezentacije. Dio nje postao je nakon svjetskog i olimpijskog zlata. Červar mu je poziv uputio 2005. godine i otad Horvat predstavlja jednu od najvećih konstanti hrvatskog rukometa uopće. 

Koliko ga je trenera vodilo u hrvatskom prvaku, vjerojatno ne zna ni sam Zlatko. Suigrače je znao ispratiti iz kluba pa ih ponovno dočekati u poznim godinama, ali on se iz svog 'desnog kuta' nije micao. Kad bi zagustilo, znao je zaigrati i desnog vanjskog..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da Horvat upravo gazi 25. godinu u istom klubu - u Zagrebov sustav zakoračio je kao dječak - 1994. godine. Period je to koji mnogi igrači ni ne provedu igrajući na profesionalnoj razini.. Ponuda je naravno, bilo, ali ljubav prema Zagrebu uvijek se pokazala jačom.

"Najvažnija stavka zbog koje sam odbijao sve ponude je svakako obitelj. Svi smo se naviknuli na život ovdje, djeca idu u školu, supruga radi, svi imamo neku svoju rutinu. S druge strane, Zagreb kao klub je uvijek bio korektan što se tiče mog ugovora, tako da nisam imao razloga za odlazak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je najiskusniji reprezentativac u svlačionici Line Červara.Stevanović jest dvije godine stariji, no Horvat je s reprezentacijom od davne 2005. Kao takav ima i ulogu rukometnog 'starješine', motivatora i velikog uzora mlađim igračima. 

"Naravno, to dolazi samo po sebi. Čim se ovdje toliko godina, moraš pružiti primjer mlađim igračima, savjetovati ih, motivirati, ali isto tako im pružiti podršku kad stvari krenu nizbrdo. Takve stvari su najbitnije kad se svjetla pozornice ugase, kad smo van terena, ondje se posebno osjeti moja posebna uloga." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Červara je proveo pet godina u prvom mandatu, pa ga ponovno dočekao u momčadi kad se vratio.

"Lino je promijenio neke sitnice otkad se vratio u reprezentaciju, ali tu se stvarno ne radi o ničem posebnom. On ima neki svoj koncept kojeg se drži i po tome je uvijek bio prepoznatljiv. Puno priča s igračima, sa svakime od njih izgrađuje specifičan odnos i po tome je poseban." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bio na prvotnom popisu, Josip Božić-Pavletić, Horvatova zamjena na desnom krilu, zbog ozljede je otpao za prvenstvo. Društvo na desnom krilu u Münchenu Horvatu će stoga praviti Nexeov Ivan Vida.   

"Vida se dokazao, odlično igra u klubu ove sezone i sigurno je kapacitet za reprezentaciju. Ne sumnjam u njega i siguran sam da će postati jedna od uzdanica reprezentacije u budućnosti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj i Danskoj promjena pravila - IHF je nakon SP-a 2013. ponovno uveo dvije skupine koje se formiraju nakon prve faze natjecanja, no Horvat će jednostavno reći - igrači su tu da igraju, a ne komentiraju. 

"Ne znam što bih vam rekao, nemam neko posebno mišljenje o tome. Promijenili su ta pravila ponovno, sad je turnir opet jednako koncipiran kao i Europsko prvenstvo, ondje dobro funkcionira pa su valjda zato to promijenili i na svjetskim smotrama. Na nama je da damo sve od sebe na terenu, kakav god sustav natjecanja bio." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći favoriti prvenstva, kaže Horvat, uvijek su isti, no Hrvatska ne zaostaje mnogo. 

"Znamo da je tu uvijek istih 5,6 reprezentacija. Mi smo također blizu njih. Jesmo pomlađeni, i ovog puta će biti potrebno možda malo više sreće za neke više ciljeve, ali mogu obećati da ćemo se boriti na terenu i dati sve što imamo." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice u Münchenu, zaključit će Zlaja, bit će posebni gušt igrati. 

"Znamo koliko Hrvata živi u Münchenu, tako da očekujemo da će tribine biti u našim bojama i to nam je sigurno dodatni motiv. Jedva čekam vidjeti ispunjena sjedala i igrati pred atmosferom kakvu samo naši navijači znaju napraviti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propustili ste utakmicu? Sve snimke utakmica možete besplatno pogledati u RTLplay digitalnoj videoteci."

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo