POLITIČKA ODLUKA / Honduras: Praznik zbog plasmana na SP

Image

Nakon što je Honduras pobijedio Salvador 1-0, privremeni predsjednik Roberto Micheletti obratio se naciji putem državne televizije i 15. listopada proglasio neradnim.

15.10.2009.
6:38
VOYO logo

TEGUCIGALPA - Prijelazna vlada u Hondurasu proglasila je 15. listopada državnim praznikom zbog plasmana nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

Nakon što je Honduras u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici pobijedio Salvador 1-0, a izravni suparnik Kostarika u petoj minuti sudačke nadoknade prosula vodstvo na gostovanju u Sjedinjenim Državama, privremeni honduraški predsjednik Roberto Micheletti obratio se naciji putem državne televizije i 15. listopada proglasio neradnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hondurasu je ovo drugi plasman na SP u povijesti. Prvi su put nastupili u Španjolskoj 1982. godine kada su odigrali dvije neriješene utakmice, s domaćinom i Sjevernom Irskom, te nesretno izgubili od Jugoslavije u posljednjim trenucima utakmice.

Analitičari smatraju da bi proglašavanje praznika mogla biti i politička kalkulacija u zemlji podijeljenoj na pristaše svrgnutog izabranog predsjednika Roberta Zelaye, koji se već tjednima nalazi u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi, i privremene vlade na čelu s Michelettijem, koji se očito nada da će ujediniti zemlju oko nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo