CRVENI ALARM UOČI UTAKMICE: / '300 pripadnika Torcide stiglo je u St. Etienne! Žele izazvati nerede i izbaciti Hrvatsku s Eura'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon Pariza "kockice" su preplavile i St Etienne, grad u regiji Rhone-Alpes.

17.6.2016.
17:28
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Međutim, za razliku od Pariza gdje su hrvatski navijači bili raštrkani po cijelom gradu ovdje su gotovo svi na središnjem trgu Jean Jaures pored katedrale Saint Charles. Na istom trgu je i glavna "baza" čeških navijača, no za sada sve prolazi uz pjesmu i zabavu. Za svaki slučaj sve budno prate jake snage francuske policije.

U grad je stiglo između 10.000 i 15.000 hrvatskih navijača, a "kockica" je bilo iz svih krajeva svijeta, od Kanade i Australije, do Njemačke, Švicarske i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nas dvostruko više nego Čeha. Atmosfera je odlična i bez incidenata, mi pjevamo svoje, a oni svoje pjesme. Vjerujem kako će tako i ostati," kazao je Igor iz Karlovca.

Upozorenje navijača

Nakon što je društvenim mrežama prostrujila vijest kako na utakmicu dolazi dio ekstremnih navijača kako bi prekinuli utakmicu, policija je na svakom koraku u gradu. Informaciju o mogućim neredima iznio je i jedan od čelnika udruge navijača Uvijek vjerni, KrunoslavGrlević gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno što je izazvalo zabrinutost čelnika HNS-a. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je također objavio kako ima informaciju o mogućim neredima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže HHO u St. Etienneu se nalazi 300-tinjak pripadnika Torcide koji su tamo doputovali iz Hrvatske. Dio njih je zadržan na granici na graničnim prelazima Pasjak i Rupe budući je kod njih pronađena oprema za maskiranje i određena količina droge te se nad njima provodi kriminalistička obrada. Hrvatske vlasti su u direktnom kontaktu s francuskim vlastima i surađuju u pokušaju prevencije nereda na stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torcida pribavila karte

Navijači Torcide, ali i pripadnici drugih navijačkih skupina iz Hrvatske pribavili su ulaznice preko navijača St. Etiennea na drugo ime. Upravo stoga hrvatska strana inzistira na tome da predstavnici francuskih vlasti, ali i organizatora, prilikom ulaska na stadion provjeravaju ulaznice personalizacijom uz predočenje osobnih isprava temeljem kojih se utvrđuje identitet donositelja ulaznice," poručili su iz HHO-a.

Zanimljivo, ulaznice za utakmicu Češka - Hrvatska mogu se kupiti gotovo na svakom koraku. Kapacitet stadiona je 41,965 no čini se kako neće biti pun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

HRVATSKI I ČEŠKI NAVIJAČI ŠALJU LIJEPU SLIKU EUROPI: Zajedno zagrljeni čekaju veliki sraz

Image

HRVATSKI I ČEŠKI NAVIJAČI ŠALJU LIJEPU SLIKU EUROPI: Zajedno zagrljeni čekaju veliki sraz

Saint Etienne je smješten je podno Alpa i najpoznatiji je po tvornici oružja i po nogometnom klubu, AS St Etienneu, sa 10 naslova prvaka još uvijek najtrofejnijem klubu u Francuskoj premda je zadnji naslov prvaka osvojio 1981. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oružje se u ovom gradu proizvodi od 16. stoljeća, a za vrijeme II. svjetskog rata pretrpio je teško bombardiranje saveznika, jer su nacisti koristili njegove brojne tvornice. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća pa sve do danas Saint-Etienne prolazi kroz velike ekonomske poteškoće, što je uzrokovalo veliki demografski pad. Grad je 1968. godine imao 225.000 stanovnika, a danas ima 175.000.

Stadion na kojem će se u petak igrati utakmica sagrađen je 1930. godine, ali je renoviran za Europsko prvenstvo. Stadion je već 1984. godine bio domaćin Europskog prvenstva, a na njemu su igrane i utakmice SP-a 1998. godine. Stadion nosi ime po Geoffroy Guichardu (1867-1940) - industrijalcu i velikom investitoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike