SVJEDOČENJE BRUNE MARIĆA / Gol Hajduku poništio zbog pogreške pomoćnog suca

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako nije formalno kažnjen zbog te utakmice, Marić kaže da nije sudio idućih devet kola, a iz medija je doznao da mu je smanjena ocjena za suđenje na toj utakmici.

13.12.2013.
14:31
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Nogometni sudac Bruno Marić posvjedočio je danas na suđenju zbog primanja mita za "pošteno" nogometno suđenje da je Hajdukov zgoditak na utakmici protiv Splita 2011. poništio zbog pogrešne procjene pomoćnog suca koji mu je signalizirao da je gol postignut iz zaleđa.

Marić koji je na zagrebačkom Županijskom sudu ispitan na prijedlog obrane ispričao je da zbog svoje pozicije i velike gužve u kaznenom prostoru nije ni vidio da je lopta dodirnula igrača Hajduka u zaleđu već je mislio da je izravno ušla u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz svoje pozicije nisam vidio što se događa. Mislio sam da je lopta izravno ušla u gol i da nije bila u doticaju s igračem u zaleđu", rekao je Marić.

Dodao je da se pomoćni sudac rasplakao u svlačionici kad ga je pitao je li siguran da nije pogriješio što je signalizirao zaleđe jer će u suprotnom "pucati" po njemu. Pomoćni sudac mu je odgovorio da nije siguran i da mu je teško te da nije namjerno pogriješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić tvrdi da nikad nije vidio da bi pomoćni sudac nešto signalizirao, a da glavni sudac to ne bi prihvatio.

Iako nije formalno kažnjen zbog te utakmice, Marić kaže da nije sudio idućih devet kola, a iz medija je doznao da mu je smanjena ocjena za suđenje na toj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski napadi na njega, kaže Marić, datiraju još od utakmice finala hrvatskog kupa 2009. između Dinama i Hajduka kada je protiv njega izvršena neviđena medijska haranga. Na toj je utakmici Marić dosudio kazneni udarac za Dinamo i isključio dva igrača Hajduka jer je strogo sankcionirao sukobe, a to bi, kaže, učinio i danas.

Svjedok tvrdi da je to bilo jedno od najboljiih, odnosno najhrabrijih suđenja. "Smatram da su sve moje ključne odluke bile vrlo hrabre i točne", rekao je svjedok. No, dodao je da je zahvaljujući medijima naklonjenima Hajduku i navijačima on u tom klubu postao 'persona non grata'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić kaže da je od UEFA-e dobio obavijest da nikad nije bio predmet istraga zbog namještanja utakmica te da je već dobio neke sudske postupke. Nada se i da će se prije Božića okonočati sudski postupak protiv UEFA-e za naknadu štete od milijun eura.

Željka Širića, optuženog bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), tereti se da je za 15 tisuća eura koje je navodno primio od suoptuženog bivšeg tajnika NK Karlovca Nevena Šprajcera osigurao pošteno suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji tada bio u ulozi prikrivenog istražitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se nastavlja 16. siječnja kad bi trebali biti saslušani bivši hrvatski izbornik Igor Štimac i nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini. S obzirom da se nisu odazvali na nekoliko poziva obrane i Uskoka, na svjedočenje će ih pozvati sud koji može naložiti njihovo prisilno dovođenje i izreći mu novčanu kaznu ako neopravdano izostanu s rasprave.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo