GENIJALNI TALIJAN: / Upoznajte nasljednika velikog Buffona

Image

Za njega gotovo nitko nije čuo prije ove sezone, a razlog je vrlo jednostavan - riječ je o nogometašu koji ima samo 16 godina.

7.2.2016.
10:25
VOYO logo

Za njega gotovo nitko nije čuo prije ove sezone, a razlog je vrlo jednostavan - riječ je o nogometašu koji ima samo 16 godina.

Najmlađi debitant

Donnarumma se upisao u povijest u listopadu prošle godine kada je postao najmlađi vratar ikada koji je započeo utakmicu u Seriji A. Radilo se o susretu protiv Sassuola na Milanovu San Siru u kojem je njegova ekipa pobijedila 2-1, a on je odmah pokazao da je riječ o izvanserijskom talentu. Dovoljno je samo pogledati statistiku koja je posebno impresivna kad se uzme u obzir da je riječ o jednom 16-godišnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donnarumma je ove sezone nastupio u 15 utakmica tijekom kojih je primio 11 pogodaka, a u šest utakmice nije primio niti jedan gol. Ukupno je zabilježio 40 obrana.

Talijanov uspjeh još je veći kada se pogleda u kakvoj su situaciji drugi slavni golmani bili sa 16 godina. U ovom trenutku najbolji vratar svijeta Nijemac ManuelNeuer kao 16-godišnjak bio je u omladinskom pogonu Schalkea, a debitirao je za prvu ekipu s 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, talijanski reprezentativni golman GianluigiBuffon debitirao je na vratima svojeg prvog kluba, Parme, sa 17 godina. Španjolac Casillas pozvan je u prvu momčad Real Madrida sa 16 godina, no ubrzo je vraćen u mlađe kategorije, a za seniore je debitirao kao 18-godišnjak. Doduše, on je 2000. s 19 godina postao najmlađi vratar koji je nastupio u finalu Lige prvaka.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/05/000_DV2026935.jpg

Abbiati i Lopez zamjene

Kada se to uzme u obzir, očito je da Donnarumma, koji će uskoro proslaviti 17. rođendan, u svojoj dobi pokazuje više nego najbolji vratari svijeta. Uz sve već navedeno, o tome koliko je kvalitetan vratar možda i najbolje govori jedan drugi podatak - njegove zamjene u Milanu sada su 34-godišnji DiegoLopez, bivši golman Real Madrida, i nekadašnji Talijanski reprezentativac, 38-godišnji ChristianAbbiati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvojicu Donnarumma drži na klupi za pričuve svojim izvrsnim i vrlo sigurnim nastupima koji se čine prilično nevjerojatni kada se zna da je riječ o tako mladom igraču.

"On je budućnost talijanskog nogometa", priznao je Lopez nakon što je izgubio mjesto u momčadi, a Abbiati je bio opširniji u svojim pohvalama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je nogometaša ovako talentirano sa 16 godina. Bog ga je očito pogledao i rekao - ti moraš postati golman", kazao je. Dok velika većina drugih 16-godišnjaka ide u prvi razred srednje škole, on svakog vikenda odijeva dres jednog od najvećih svjetskih klubova i ako ga zdravlje posluži, ostavit će jako dubok trag u nogometu.

Hvali ga i veliki Dino Zoff

"On je već izvrstan golman. Radi sve ispravne stvari, tehnički je izvrstan, a psihološki je vrlo snažan. Jako je rijetko da se 16-godišnjak tako dobro nosi s velikim medijskim pritiskom. Jako sam sretan zbog njega jer se izvrsno razvija", rekao je Buffon svoje mišljenje o Donnarummi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično razmišlja legendarni talijanski golman DinoZoff koji također Milanovu golmanu predviđa jako veliku karijeru. "Čini se da je predodređen da postane sjajan vratar, a hoće li u tome i uspjeti ovisi samo o njemu", kazao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo