analiza 39. izdanja EuroBasketa / Francuzi će se prošetati grupom, dok Španjolce i Srbe čeka težak posao u skupini smrti

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U skupini D prvi favoriti su Litavci, iako ne djeluju moćno kao što su znali izgledati uoči velikih natjecanja. Iz skupine D će Hrvatska dobiti suparnika u osmini finala

4.9.2015.
17:49
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U subotu 5. rujna u Zagrebu, Montpelliereu, Berlinu i Rigi započet će natjecanje 24 najbolje košarkaške reprezentacije Europe, 39. izdanje Europskog košarkaškog prvenstva ili EuroBasketa 2015, kako službeno glasi naziv turnira na kojem ćemo 20. rujna saznati tko će ponijeti naslov europskog prvaka.

Prije dvije godine trofej Nikolaja Semaška završio je u rukama Francuza predvođenih Tonyjem Parkerom koji su u statusu favorita za obranu naslova. Bez Parkera su prošle godine u Španjolskoj osvojili svjetsku broncu, izbacivši na tom putu Hrvatsku u osmini finala, a sada je zvijezda San Antonio Spursa opet na čelu momčadi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju većinu igrača koji su osvojili zlato u Sloveniji 2013. i imat će privilegiju sve utakmice igrati pred svojim navijačima, iako je ovo prvi EuroBasket u čijoj organizaciji sudjeluju čak četiri države.

No, završni turnir od osmine finala nadalje, igrat će se samo u Lilleu. Generalno se očekuje da će se Francuzi prošetati do prvog mjesta u skupini A i usput brusiti formu za nokaut fazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav luksuz neće imati Španjolska i Srbija, koji su po mnogima glavni konkurenti Francuzima za zlato, jer su zajedno smješteni u berlinsku skupinu B, bez dvojbe najtežu u grupnoj fazi natjecanja.

Tamo ih još čekaju domaćin Njemačka, predvođena povratnikom Dirkom Nowitzkim i zvijezdom Atlanta Hawksa Dennisom Schroederom, Italija sa svim svojim NBA zvijezdama, Turska koja može biti opasna iako proživljava smjenu generacija te Island u statusu autsajdera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj će skupini biti velike borbe za četiri mjesta koja vode u Lille, a vrlo će važno biti s kojih će pozicija krenuti u nokaut fazu.

U skupini D prvi favoriti su Litavci, iako ne djeluju moćno kao što su znali izgledati uoči velikih natjecanja. Iz skupine D će Hrvatska dobiti suparnika u osmini finala. Bez obzira na uvjerljivu pobjedu nad Litvom na turniru u Kaunasu, to je reprezentacija koju bi svakako bilo dobro izbjeći u prvom susretu nokaut faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin skupini D je Latvija koja će u tome tražiti dodatni argument za svoj optimizam. Estoniju smo imali prilike vidjeti na djelu u Areni na pripremnom turniru. Iako su ostali bez ijedne pobjede, sekunde su Estonce dijelile od trijumfa protiv Hrvatske, što je dovoljno upozorenje da nijedna reprezentacija na ovom natjecanju nije bezopasna.

Ukrajina, koja se u Sloveniji probila do četvrtfinala, pokušat će ponoviti taj rezultat, ali bez Mike Fratella na izborničkoj klupi zadaća će biti znatno teža, a Belgija i Češka predstavljaju vrlo snažne konkurente za mjesta među četiri reprezentacije koje će iz Rige preseliti u Lille.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o EuroBasketu 2015 doznajte u našoj specijalnoj rubrici OVDJE!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo