Goodwood Hill / Fordova legenda na stazi: SuperVan 3 opet vozi

Image
Foto: ford

Fordov legendarni Transit SuperVan 3 mamio je poglede na ovogodišnjoj brdskoj utrci na Goodwood Hill održanoj u sklopu istoimenog festivala brzine dok je za upravljačem bio nekadašnji Fordov vozač utrka Anthony Reid.

17.7.2013.
12:13
ford
VOYO logo

Ford SuperVan 3, izrađen je 1994. kao unikatni sportski primjerak Ford Transita. Pokreće ga  3.0-litreni V6 Ford Cosworth s kompresorom koji razvija 295 KS i potjera Transita do brzine od 241 km/h.

Anthony Reid, nekadašnji vozač Ford Mondea u BTCC-u, rekao je kako je Fordov SuperVan 3 definitivno najluđi automobil koji je ikad vozio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ford

"On je apsurdno glasan, nevjerovatno brz i privlači pažnju posjetitelja Goodwoda!", dodao je.

Početkom osamdesetih je supersportski furgon proširio, barem simbolično, obitelj Transita. Supervan 3 je dorađena verzija Supervana 2, što znači da je karoserija nalik na Transitovu postavljena na šasiju Ford C100 sa središnje postavljenim motorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ford

Iako izvana izgleda kao teretno vozilo, u njemu nema nikakvog prostora za teret, jer su i motor i mjenjač postavljeni iza kabine. Ovjes je potpuno neovisan, trkaći, kao i gume, dok je samo pozicija za volanom ostala kao u kombiju.  

Prvi Supervan predstavljen je 1971. Karoseriju Transita našarafili su na šasiju Forda GT40 s V8 motorom od 400 KS. Supervan 2 napravljen je 1984. i pokretao ga je motor Ford-Cosworth DFL. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ford

Kod izrade novog modela, 1994., nasljednik je dobio 3.5-litreni motor Ford HB Cosworth sa 650 KS koji je nekoliko godina kasnije zamijenjen sa slabijim Ford-Cosworth Pro Sports 3000 motorom. To je omogućilo da se veći broj ljudi usudi sjesti voziti ovu zvijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo