FIFA / priznala Kosovo

Reprezentacija Kosova može da igra međunarodne utakmice

14.12.2012.
16:23
VOYO logo

Izvršni komitet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) na današnjem sastanku u Tokiju odobrio je selekciji Kosova da igra prijateljske utakmice.

Za sada, reprezentacija jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo moći će da organizuje međunarodne utakmice u mlađim kategorijama, mečeve amaterskih i ženskih timova, kao što će i klubovi sa teritorije Kosova i Metohije moći da igraju međunarodne prijateljske utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, tim Kosova odigrao je tri protiv "Albanshih zvezda" 14. juna 2008. i potom dva švedska kluba Malmea i Kalmara kao gost, tokom 2009. godine.

Kosovski fudbalski savez nije član FIFA, niti Evropske fudbalske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dozvola FIFA izvesno će za sobom povući talas novih zahteva regiona širom sveta da nastupaju samostalno, što su već najavile Republika Srpska, Gibraltar i Abhazija.

Čelnici FIFA, pre svih predsednik Sep Blater, za sada nisu izjavljivali ništa povodom ove odluke, koja je javnosti prezentovana u vidu jednog pasusa, a sve u okviru izveštaja sa sednice Izvršnog odobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsetimo, u maju ove godina FIFA je dozvolila svim selekcijama Kosova da igraju prijateljske utakmice, ali je ta odluka brzo suspendovana, posle akcije Fudbalskog saveza Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo