ČAK SEDAM KLUBOVA JE OD 2010. POTROŠILO VIŠE OD MILIJARDE EURA: / Tržište je podivljalo, Englezi troše uvjerljivo najviše

Image
Foto: AFP

Objavljeni su podaci o potrošnji najbogatijih europskih klubova

5.9.2018.
15:04
AFP
VOYO logo

Švicarski institut za nogometna istraživanja, CIES, objavio je svoj mjesečni izvještaj za rujan. CIES se ovoga puta pozabavio sa nogometnim tržištem i količinom potrošenog novca od strane najvećih klubova od 2010. do danas.

Nimalo iznenađujuće, prva dva kluba imaju ultra-bogate vlasnike u vidu arapskih šeika i ruskih oligarha – riječ je o Manchester Cityju, koji je potrošio milijardu i 470 milijuna eura u posljednjih osam godina, te Chelseaju, koji je u istom razdoblju na igrače potrošio milijarda i 310 milijuna. Prvih pet zaokružuju Barcelona (milijarda i 258 milijuna), PSG (milijarda i 242 milijuna) te Manchester United (milijarda i 102 milijuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O neobuzdanom trošenju svjedoči i podatak da su, uz navedene, još europska kluba u posljednjih osam godina potrošila više od bilijun eura – Juventus (milijarda i 85 milijuna) te Liverpool (milijarda i 71 milijun).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premier liga uvjerljivo najviše troši

Dakako, u potrošnji prednjači engleska Premier liga, čiji su klubovi imali udio od 32,1% ukupne potrošnje, što je gotovo pa jednako kao klubovi svih ostalih top pet liga zajedno u istom periodu (34,5%), što samo govori o nevjerojatnoj financijskoj moći engleskih klubova – moći koja u posljednjih nekoliko godina nije bila pretvorena u rezultate na travnjaku. Engleski klubovi čine tri od prvih pet po potrošnji, te čak sedam od prvih 20.

Klubovi koji su najbolje poslovali u posljednjih osam godina su, redom: Monaco, Lille, Udinese, Genoa, Sevilla, Lyon i Athletic Bilbao. Uvjerljivo najlošiju bilancu između potrošnje i zarade ima, ponovo, Manchester City. Nakon prvaka Engleske slijede – PSG, Manchester United, Barcelona i Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, klubovi su 2018. potrošili nešto manje nego u 2017., koja je rekordna po potrošnji sa 5 milijarde i 960 miljuna, ali je i dalje osjetan trend puno veće potrošnje u odnosu na 2015. i 2016., kada su klubovi iz pet najvećih liga trošili između 3 i pol i 4 milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo