NOVI MODEL IZ OBITELJI C4 / Cactus će biti zvijezda Ženeve

Image
Foto: Citroen

Iako su do otvorenja sajma u Ženeve ostala još tri tjedna, već sad je jasno koji automobil će ga obilježiti. Citroën je ponovno u naletu kreativnih ideja, a njihov C4 Cactus stvarno je nešto posebno

12.2.2014.
12:16
Citroen
VOYO logo

Kao što smo kod čistokrvnih Citroëna naučili kroz desetljeća bogate povijesti, i njihov najnoviji uradak ističe se originalnim dizajnom koji je praktičan i ne ostavlja vas ravnodušnim. Misao je bila kupcima ponuditi mnogo više od automobila koji bi trebao ispuniti njihove osnovne potrebe. Jer, kompaktni terenci su u aktualnoj generaciji dimenzijama i cijenom odavno nadišli klasu iz koje su potekli, a Cactus tu nudi utilitarno vozilo u kojemu vozaču i putnicima ništa neće nedostajati, a najmanje zabave.

Tako C4 Cactus, čije samo ime kaže kako je član kompaktne obitelji modela C4, nudi tehnološke inovacije i snažna obilježja dizajna, udobnosti, lakoće uporabe i manjih troškova uporabe. Veličine je kompaktne limuzine (duljina 4,16 m, širina 1,73 m), uz međuosovinski razmak od 2,6 metara koji je identičan onome u C4, no nudi veću prostranost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Citroen

Podatak o 1,48 m visine govori u korist aerodinamičnosti, prevjesi su smanjeni, zbog čega su kotači smješteni na same uglove vozila.

Dizajneri su karoseriju lišili svakog oblika agresivnosti, dodali joj bočna leptir stakla i „plutajući“ krov, kao i svjetlosni „potpis“ s dnevnim LED svjetlima i svjetlima ugrađenima u Airbump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Airbump, praktična inovacija koja gradsku vožnju čini još bezbrižnijom, jedna od odlika Cactusa. Ugrađen u bokove i odbojnike, Airbump grafički nadopunjava pročišćen i glatki stil automobila. Dostupan je u četiri boje (crna, siva, bež i smeđa), čime povećava mogućnosti personalizacije s deset boja karoserije i tri boje unutrašnjosti (Ambiance Stone Grey, Pack Habana Inside i Pack Purple Inside). Osim estetske uloge, nudi istinsku zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja. Njegova elastična površina od termoplastičnog poliuretana (TPU) sadrži kapsule zraka koje amortiziraju udarce. Airbump ne zahtijeva posebno održavanje te izravno utječe na smanjenje troškova održavanja i popravaka.

Image
Foto: Citroen

Jednostavno a opet moderno oblikovan interijer oduševljava. Tu nalazimo 100 % digitalno i intuitivno upravljačko sučelje čime je „radno mjesto“ vozača rasterećeno za mnoštvo prekidača i gumbića a sve je povezano s komandama objedinjenima oko 7“ ekrana osjetljivog na dodir koji upravlja svim uobičajenim funkcijama (klimatizacijski uređaj, mediji, navigacija, parametri vozila, telefon, internetske usluge te sustavi za pomoć u vožnji). Na verzijama s upravljanim mjenjačem ETG, tradicionalnu ručicu mjenjača zamjenjuje sustav „Easy Push”. Ta se pojednostavljena komanda sastoji od tipke za odabir D, N, R u donjem dijelu armaturne ploče i od ručice na upravljaču za ručnu promjenu stupnjeva prijenosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Široka prednja sjedala dizajnirana su tako da podsjećaju na sofu, suvozačev zračni jastuk ugrađen je u strop, zahvaljujući tehnologiji Airbag in Roof čime se putnicima sprijeda nudi više prostora i veći obujam pretinaca. Panoramski stakleni krov s visokom toplinskom zaštitom okupat će kabinu svjetlošću bez osjećaja vrućine. Prtljažnik zaprima 358 litara dok na putovanje još podsjećaju unutarnje ručice vrata (kožni remeni) i gornji pretinac armaturne ploče (okovi i čavli) oblikovani nalik putnim torbama.

Trošak uporabe smanjen je rješavanjem svega suvišnog. Zahvaljujući novoj platformi i najnovijim učinkovitim motorima, Citroën C4 CACTUS lakši je 200 kg u odnosu na Citroën C4 te sjedinjuje užitak u vožnji i smanjenu potrošnju goriva (ispušta samo 82 g CO/km, a troši samo 3,1 l/100 km u dizelskoj izvedbi te manje od 100 g CO/km u benzinskoj izvedbi). Najnoviji motori malog obujma (benzinski motor PureTech i dizelski motor BlueHDi sa sustavom Stop&Start) zadovoljavaju buduću normu Euro6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Citroen

Napravljeno je mnogo toga što olakšava svakodnevnu uporabu. Kamera za vožnju unatrag šalje sliku na tablet, sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici dvije sekunde zadržava vozilo,

statičko osvjetljenje križanja ima dodatni svjetlosni snop za zavoje dok tehnologija „Smart Wash” smanjuje mrlje od vode koje nastaju pri pranju vjetrobrana. Otvori za raspršivanje tekućine za pranje prozora ugrađeni su u vrh metlica brisača iz koje izlazi mlaz i usto se koristi samo polovica tekućine potrebne tradicionalnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi pristup kupovini

Citroën se odlučio za pragmatičan pristup pojmu posjedovanja vozila. Troškovi vlasnika ne odnose se samo na kupovnu cijenu nego i na trošak uporabe (potrošnja goriva, troškovi održavanja...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput ponude mobilnih operatera, kupcima se nudi mogućnost kupnje u obliku mjesečne naknade ili po kilometru (ovisno o zemlji). Ta jedinstvena ponuda na tržištu omogućuje tijekom obvezujućeg razdoblja pokrivanje svih troškova osim goriva: financiranje, osiguranje i održavanje. U zamjenu za mjesečni fiksni iznos, kupac može odlučiti o razini završne obrade svog automobila (oprema, motori...) i o razini usluge koja mu je zaista potrebna. ostajući pritom u granicama svog proračuna (vrsta pokrivenosti: potpuna pokrivenost (all inclusive) ili ovisno o ostvarenoj kilometraži...).

Cjelokupni troškovi uporabe modela Citroën C4 CACTUS smanjeni su za više od 20 % u odnosu na referentne modele u segmentu kompaktnih limuzina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo