ČAČIĆU, VIDIŠ LI OVO: / Suparnik Hrvatske promijenio izbornika, pomoćni trener sad je glavni

Image

Nogometna reprezentacije Finske, jedan od pet suparnika Hrvatske u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo 2018.

12.12.2016.
15:32
VOYO logo

Hans Backe je prije izborničkog mandata u Finskoj bio trener Kopenhagena i New York Red Bullsa. Na kormilu finske reprezentacije proveo je manje od godinu dana, a momčad je u tom razdoblju ostala bez pobjede.

Tri poraza i jedan remi

U prve četiri utakmice u skupini I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Finci su doživjeli tri poraza, nakon što su u prvoj utakmici odigrali 1-1 protiv Kosova na domaćem terenu. Finci su nesretno poraženi na Islandu (2-3), u Tampereu ih je svladala Hrvatska pogotkom Marija Mandžukića, a minimalno su izgubili i na gostovanju u Odesi od Ukrajine (0-1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo dosta nesreće i nepredvidljivu količinu ozljeda i izostanaka. Ipak, u nogometu su najvažniji rezultati, a oni nisu nikoga mogli zadovoljiti", izjavio je putem priopćenja predsjednik Finskog nogometnog saveza Pertti Alaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji Backeov pomoćnik, 52-godišnji Markku Kanerva vodit će momčad u nastavku kvalifikacija, a bude li imao zadovoljavajuće rezultate mogao bi se na čelu finske izabrane vrste zadržati najmanje tri godine, na koliko je postignut dogovor s čelnicima Saveza.

Protiv Hrvatske u listopadu sljedeće godine

Kanerva je od 2004. do 2010. godine bio izbornik finske reprezentacije do 21 godine. Od 2011. je na mjestu pomoćnog trenera u A reprezentaciji, a u dva je navrata bio i u ulozi prijelaznog izbornika. Prvi put je postavljen na tu poziciju 2011. godine, a drugi put 2015. prije nego što je na izborničku poziciju doveden Backe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanerva će prvi službeni test imati 24. ožujka sljedeće godine, kad će Finska gostovati u Turskoj. Finska će protiv Hrvatske igrati 6. listopada 2017. godine u predzadnjem kolu kvalifikacija. Finska se nikada u povijesti nije uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo, a bilo bi pravo čudo kad bi se to dogodilo u ovom kvalifikacijskom ciklusu, s obzirom na to da nakon četiri utakmice Finci drže peto mjesto s jednim bodom, koliko ima i posljednjeplasirano Kosovo. U vodstvu je Hrvatska s 10 bodova, ispred Ukrajine (8), Islanda (7) i Turske (5).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo