'Ne postoji isprika, to je gnjusan čin koji nas je sve zgrozio!'

Nakon tragedije na Bostonskom maratonu, stanovnicima ovog američkog grada stižu poruke podrške sa svih strana svijeta.

16.4.2013.
13:49
VOYO logo

Podsjećamo, u eksploziji dviju bombi blizu ciljne ravnine poginule su tri osobe, a najmanje 144 su ozlijeđene.

"Ovaj stravičan i kukavički čin predstavlja napad na samu srž najslobodnije od svih ljudskih aktivnosti. Bilo da je rekreativno ili natjecateljsko, trčanje u sebi objedinjuje bit humanosti, pokret, snagu i upornost", izjavio je predsjednik Međunarodne atletske federacije Lamine Diack i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ovaj incident čini tako pokvarenim, a njegovo planiranje tako neshvatljivim, činjenica je da se maratoni diljem svijeta održavaju kao izraz najveće ljudske nesebičnosti. Milijuni dolara su svake godine skupljeni u dobrotvorne svrhe od strane sudionika maratona, tisuće volontera poklanjaju svoje vrijeme, a milijuni gledatelja navijaju i pokazuju ono najbolje u čovjeku. Zato ne postoji isprika, ne postoji razlog za ovo, to je gnjusan čin koji nas je sve zgrozio!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atletska legenda Haile Gebrselassie poručio je da su njegove misli sa stanovnicima Bostona:

"Trčanje povezuje ljude cijelog svijeta, zato je ovo što se dogodilo u Bostonu stravično. Moje misli su sa svima u Bostonu!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najkonkretnija sportska poruka stigla je iz Londona, gdje su, unatoč riziku, odlučili održati tradicionalni maraton ovoga vikenda. Londonski maraton održat će se u nedjelju, kako je i bilo predviđeno, ali će mjere opreza biti pooštrene, objavili su organizatori.

S obzirom da Londonski maraton, kao i spomenuti u Bostonu, spada među pet najuglednijih u svijetu (uz Chicago, New York i Berlin), britanska je javnost u strahu da bi i nedjeljno natjecanje, na kojem se očekuje oko 36.000 sudionika, moglo biti meta terorističkog napada. No, organizatori i policija tvrde da će sve biti u redu i da se raspored neće mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još ćemo jednom detaljno razraditi sigurnosni plan s organizatorima maratona. Uvjereni smo da neće biti problema", naglasila je Julia Pendry ispred londonske policije, dok je direktor utrke Nick Bitel dodao:

"Duboko smo ožalošćeni i šokirani vijestima iz Bostona. Naše su misli uz stradale i njihove obitelji. Ovo je tužan dan za atletiku i za naše maratonske prijatelje i kolege. Sigurnosne planove razvijamo u suradnji s policijom, s kojom smo stupili u kontakt odmah nakon što smo čuli vijesti iz Bostona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica NBA lige između košarkaša Boston Celticsa i Indiana Pacersa, koja se trebala odigrati u utorak u TD Gardenu, ipak je otkazana.

Utakmica u TD Gardenu tako neće biti naknadno odigrana, a NBA liga ju je uspjela izbaciti iz rasporeda zbog činjenice da su i Celticsi (sedmi na Istoku) i Pacersi (treći na Istoku) osigurali svoje pozicije u doigravanju i ne mogu ni naprijed ni natrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju New York Timesa, otkazivanje utakmice Boston – Indiana uvjetovat će odigravanje manje od 82 utakmice za pojedini klub u regularnoj sezoni prvi put od uvođenja takvog rasporeda i formata od sezone 1967./68. Podsjetnik, u ponedjeljak su iz NHL lige odgodili utakmicu hokejaša Boston Bruinsa i Ottawa Senatorsa, koja je također trebala biti odigrana u TD Gardenu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike