Blanka Vlašić odlazi u Južnu Afriku

Blanka Vlašić nakon dužeg vremena odradit će zimske pripreme izvan Splita. Još u počecima karijere išla je na pripreme u južnu Italiju, u Budimpeštu, Novu Goricu...

1.1.2012.
10:49
VOYO logo

"Znam da sam sve iznenadila tom odlukom jer sam nedavno sa svojim timom bila u Dubaiju. S obzirom na tamošnju klimu, a tražili smo nešto toplo u danima kad je kod nas zima, to se činilo kao odlična ideja za pripreme. U sedam dana obišli smo stadione, hotele, upoznala sam se s Maradonom koji trenira jedan tamošnji klub. Sve je naizgled bilo dobro, čak mi je Maradona rekao da su mi vrata stadiona na kojem njegova momčad trenira uvijek otvorena, a onda smo se ipak odlučili za Južnu Afriku", otkriva Blanka.

Pripreme u JAR-u nisu nova ideja. O toj destinaciji Vlašići su razmišljali i prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta atletičara nam je govorilo za taj atletski kamp, u prvom redu slovenska troskokašica, osvajačica medalja na europskom i svjetskom dvoranskom prvenstvu, Marija Šestak i Srbin Dragutin Topić, europski prvak u visu iz Splita 1990. godine. Oni su se ondje pripremali", kaže Bojan Marinović, Blankin trener.

Pripreme će se održati u gradu Stellenboschu, 50 kilometara udaljenom od Cape Towna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo bili ondje da se uvjerimo kakvi su uvjeti, ali vjerujemo ljudima koji su nam ga preporučili. U konačnici će pripreme stajati znatno manje nego odlazak u Ujedinjene Arapske Emirate", ističe Joško Vlašić.

Pripreme će platiti HOO, s obzirom na to da je Blanka evidentni putnik na Igre u London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je točno, ali se opet nećemo razbacivati. Na pripreme će ići mali tim u kojem će biti Blanka, Bojan Marinović i fizioterapeut Ivan Porobija. On je novi u našem timu, ali to ne znači da je Joško Gerželj ispao iz kombinacija. Naprotiv, njih dvojica i dalje će raditi s Blankom", kaže Joško kojeg nema na popisu putnika.

"Nema potrebe. U Južnoafričkoj Republici radit će se samo skakački treninzi. Radit će se tehnika, vježbe snage, a za to nisam potreban", dodaje Joško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme će trajati od 8. do 28. siječnja.

"U to vrijeme će temperature ondje biti između 25 i 30 stupnjeva. To smo i tražili, što više sunca. Kako sam čuo, u kampu ima i mnogo zelenila, a dobro je što smo u istoj vremenskoj zoni. Samo će let biti malo dulji, oko 11 sati. A svi znamo da Blanka mrzi tako duge letove", kaže Bojan i otkriva zašto je JAR dobio prednost u odnosu na Dubai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Južnoafričkoj Republici bit će puno drugih sportaša, a u Dubaiju bi Blanka bila sama", te nadodaje:

"Hotel je u neposrednoj blizini stadiona, što znači da nećemo puno vremena gubiti na odlaske na treninge. U kojem smo hotelu ne znam, samo sam čuo da ih u okolici ima 75! Unutar stadiona je i velika teretana, a u blizini su nam bazen, staze za trčanje i šetnje", prepričava Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominje se kako se u tom kampu pripremala i Hestrie Cloete, bivša svjetska prvakinja u visu.

"Ne znam taj podatak, moguće da jest", kaže Blanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hestrie Cloete najpoznatija je južnoafrička atletičarka. Njezinih 2,06 metara šesti je rezultat svih vremena u skoku u vis. Baš kao i Blanka, bila je dvaput svjetska prvakinja, 2001. i 2003. godine. Ima i dvije srebrne medalje, s olimpijskih igara u Sydneyu i Ateni. Blanka jena velikim natjecanjima nikad nije pobijedila, a zanimljivo je da Hestrie nije nikad nastupala u dvorani.

"Eto, ja sam ove godine prvi put propustila dvoransku sezonu, ali sam odlučila braniti dvostruko svjetsko dvoransko zlato u Istanbulu, početkom ožujka 2012.", ističe Blanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme u JAR-u nisu slučajno izabrane u godini u kojoj Blanku očekuju velika iskušenja.

"S obzirom na sve one koje će se sljedeće sezone nadmetati, bit će to najjači vis u povijesti! U odnosu na prošlu sezonu, vraćaju se Chaunte Howard, Tia Hellebaut i Ariane Friedrich, a tu su još Ana Čičerova, Antonieta Di Martino i tko zna tko će još iskočiti. Bitno je da Blanka bude zdrava, a tko sezonu preživi bez ijedne ozljede, pričat će o tome godinama", smatra Bojan Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stellenbosch je po starosti drugo naselje u JAR-u, odmah iza Cape Towna. Domaćini ga zovu 'Grad oraha'. Po veličini je upola manji od Splita, u njemu živi oko 120.000 ljudi. Što se tiče sporta, u gradu je najpopularniji ragbi. Klub Maties jedan je od najstarijih i najvećih ragbi-klubova na svijetu. Popularan je još nogomet, te kriket, plivanje, hokej na travi...

"Trening-kamp nalazi se u sklopu tamošnjeg sveučilišta. Čuli smo same pohvale, a ako je tako dobro, sigurno ćemo se vratiti još koji put", naglašava Bojan Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od onih koji se stalno priprema u Stellenboschu je i atletičar Carsten Schlangen, trostruki prvak Njemačke na 1500 metara.

"Uvjeti za trening u Stellenboschu jednostavno su savršeni! Moram priznati da sam u početku bio jako oprezan kada su mi rekli da postoji savršeno mjesto za treniranje 10.000 kilometara daleko do Berlina gdje živim", istaknuo je Schlangen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje na stadionu Coetzenburg trenira 1000 vrhunskih sportaša.

"Na tom stadionu inače nogometne utakmice igra Santos, ali, naravno, ne onaj brazilski", sa smiješkom će Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od stvari koje svakako treba vidjeti u ono malo slobodnog vremena je planina Table, udaljena 55 kilometara od kampa, a vrhovi se jako dobro vide sa stadiona.

"Obišao sam i poznate vinograde u okolici grada. Naravno, popio sam tek nekoliko gutljaja, onako za probu", priznaje Schlangen. Poznavajući Blanku, ona će se držati stadiona. Jer, ulozi u sljedećoj sezoni preveliki su da bi razgledala planine, kupala se na plaži ili ispijala butelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion u kampu prima 16.000 gledatelja i sagrađen je 1979. godine. Tu su se igrale utakmice i na SP-u u ragbiju 1995. godine, a zanimljivo, taj ultra-moderni kamp nije bio u funkciji za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, nije bio baza nijednoj reprezentaciji.

"Do odlaska u Južnoafričku Republiku čekaju nas još žestoki treninzi. Slobodan dan je u nedjelju 1. siječnja. Već drugi dan 2012. godine bit ćemo u dvorani", ističe Bojan Marinović, a Blanka za kraj dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo da je zdravlja. Neka se više nikad ne ponove ozljede s kojima sam išla na SP u Taegu."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo