Bivši svjetski prvak drastično kažnjen: 'Napravio je veliku pogrešku'

Bivši svjetski rekorder na 100 metara, jamajčanski atletičar Asafa Powell, suspendiran je na 18 mjeseci zbog pada na doping-testu.

10.4.2014.
19:56
VOYO logo

Podsjetimo, 31-godišnji sprinter je u lipnju prošle godine bio pozitivan na zabranjeni stimulans oksilofrin. Powell se, jednako kao i njegova trening-partnerica Sherone Simpson, branio tvrdnjom da mu je spornu supstancu dao kanadski fizioterapeut Chris Xuereb koji ga nije upozorio da se radi o nedopuštenom sredstvu.

Član Jamajčanske antidopinške komisije Lennox Gayle obrazložio je kaznu sljedećim riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon proučavanja svih dokaza u ovom predmetu i čitanja podnesaka obiju strana, došli smo do jednoglasnog zaključka da se gospodin Powell ponio nemarno i da je napravio veliku pogrešku, pogotovo zato što se radi o elitnom sportašu. Zbog toga mu određujemo suspenziju na 18 mjeseci, počevši od dana kada je podvrgnut testiranju."

To znači da se Powell ne smije natjecati do 28. prosinca ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana ranije je također na 18 mjeseci suspendirana i Sherone Simpson, osvajačica srebra na 100 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

"Ova presuda nije samo nepoštena, nego je i očigledno nepravedna. Komisije poput ove su ustanovljene kako bi omogućile pravično iskupljenje sportašima koji su, svjesno ili nesvjesno, došli u sukob sa sportskim pravilima. Nažalost, ovdje to nije bio slučaj", naveo je Powell u priopćenju i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao sportaš sam uzeo legalnu supstancu Epiphany D1. Ispostavilo se da je supstanca bila kontaminirana oksilofrinom koji nije bio naveden kao sastojak ni na bočici, ni na web-stranici. Nakon što smo ustanovili prisutnost oksilofrina obavijestili smo o tome Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA) i Američku antidopinšku agenciju (USADA) koja je na svojoj web-stranici odmah objavila upozorenje sportašima da izbjegavaju proizvod."

U zaključku je Powell najavio žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Lausannei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike