Birajte najveće pozitivce i negativce u 2012. godini

Tko je obilježio sportsku 2012. godinu? Tko je najveći pozitivac, a tko najveći negativac u proteklih 12 mjeseci.

27.12.2012.
13:15
VOYO logo

Pet pluseva

1. Giovanni Cernogoraz

Proteklog ljeta od njega nitko nije ništa očekivao. Iako je na Europskom prvenstvu osvojio dvije zlatne medalje. Vjerojatno jer streljaštvo nije toliko medijski eksponirano. I u Londonu je pogodio zlato. finalu je gađao 24 od 25 glinenih golubova, u dodatnom raspucavanju je imao svih šest točnih hitaca i Hrvatska je neočekivano slavila zlato. Danas? Giovanni i dalje konobari u obiteljskom restoranu u Novigradu i nada se poslu u policiji. Tako mu je barem obećano. Navodno se sređuje i papirologija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Sandra Perković

Nakon suspenzije je propustila dobar dio 2011. godine i u 2012. se vratila jača nego ikad. Sandra Perković se prošetala kroz Dijamantnu ligu (redom pobijede i samo jedno drugo mjesto), bacila disk do europskog i olimpijskog zlata. Tek su joj 22 godine i pred njom je još mnoštvo izazova. Primjerice, da u 2013. prebaci magičnu granicu do 70 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Vaterpolska reprezentacija

Grčka, Kazahstan, Španjolska, Italija i Australija redom su pali od naše vaterpolske reprezentacije u prvoj fazi olimpijskog turnira. Zatim Amerikanci, pa Crnogorci i na kraju još jednom Talijani, za trijumfalni kraj maestralne karijere trenerskog maga Ratka Rudića. Nakon europskog i svjetskog, odveo je vaterpoliste i na olimpijski tron. Oprostit ćemo mu debakl pred London, nikad gore 9. mjesto na EP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Četverac na pariće

Damir Martin, David Šain te Martin i Valent Sinković mlada su posada koja dominira u svojoj disciplini. Aktualni su svjetski prvaci, a u Londonu im je za dlaku izmaklo zlato. Osvojili su srebrnu medalju, a mnogi će reći kako je posada iz Njemačke zlato može zahvaliti samo boljim vremenskim uvjetima. Okrenuo se vjetar pred utrku...No, bit će još utrka i pobjeda za veliki četverac koji je Lijepoj našoj donio treću veslačku medalju na OI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Hrvatska nogometna reprezentacija

Solidan nastup na Euru u Poljskoj i Ukrajini (Španjolska i Italija su ipak prejaki), te dobar početak kvalifikacija za odlazak na SP 2014. godine (dioba prvog mjesta) dogurao je naše nogometaše do ove pozicije. Mnogi će reći da su ovdje trebali biti rukometaši ili rukometašice, karatašice se dogurale i do srebra ili pak možda Ivica Kostelić ili Lucija Zaninović, ali naš je izbor pao na Vatrene. Oni su jedna od rijetkih lijepih priča našeg nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet minusa

1. Dinamo

Prazne tribine na domaćem prvenstvu i Ligi prvaka, bojkot BBB-a, ali i većine publike, pa neuspjeli pokušaj privlačenja navijača nagradnom igrom, negativni rekordi Lige prvaka, pet uzastopnih utakmica bez postignutog gola...Spas od potpunog potopa u posljednjoj minuti utakmice s kijevskim imenjakom ne može Dinamo dogurati do našeg plusa. Niti osvajanje domaće duple krune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Stanje u domaćem nogometu

Teško da će i govor Michela Platinija na proslavi 100. godišnjice HNS-a nešto promijeniti. Francuz je bez okolišanja izrazio sumnju u regularnost naše lige, a i opomenuo HNS zbog loše borbe s huliganizmom. Ukratko, stanje u našem nogometu je očajno. Velika većina klubova je na rubu bankrota, Hajduk se kratkoročno spasio kreditom za koji su navijači pritisnuli Grad Split da potpiše jamstvo, igrači u brojnim klubovima ne dobivaju plaću, Varaždin je prvi potonuo i otišao u stečaj. Tko je sljedeći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Slučaj Balić

Rukometaši su dogurali do dvije bronce (EP i OI). Bez govora, radi se o uspjehu kakvog velika većina hrvatskih sportaša može samo sanjati, no i rukomet ima mrlju. Ivano Balić je prebrisan iz reprezentacije, nije pozvan na pripreme za predstojeće SP. Uz to, mnogi misle da je izbornik Slavko Golužatrebao Balića više koristiti na posljednja dva natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Blanka Vlašić

Kod nje je problem viša sila. Od Blanke smo očekivali nove uspjehe, ali problem sa operiranim zglobom i ahilovom tetivom zaustavio je našu sportsku herionu. Propustila je sezonu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Košarkaške muke

Nakon još jednog debakla na EP, u 2012. naši košarkaši su barem bez problema osigurali plasman na novi Euro. No, KK Zagreb je bez političkog zaleđa potonuo, u Cibonu je ulupano na desetine milijuna kuna da se spasi i bruka u Europi, a Cedevita se nije proslavila u Euroligi. Uz, ostaje misterij odlaska trenera Božidara Maljkovića. Kao šlag na torti ostaje nam i trakavica oko neigranja Darija Šarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo