ANALIZA NET.HR-a: / Ova utakmica je potvrda kolika je glupost bila širenje Eura, ovakav Portugal nije smio proći skupinu

Image

Još jedna. Nije ih nedostajalo na ovom prvenstvu, a svaka nova nosi veću frustraciju.

1.7.2016.
6:45
VOYO logo

A nije tako izgledalo na početku. Doduše, obje ekipe su se postavile onako kako smo očekivali i najavljivali, s mislima kako obraniti svoj gol prije svega, ali nekoliko rotacija - prije svega prvi start za Renata Sanchesa - ulijevali su nadu u drukčiju utakmicu.

Gol nakon 200 sekundi

Očigledno je bilo da Santos ipak ima ideju ubrzati svoju momčad u odnosu na ono što smo vidjeli protiv Hrvatske, dok je s druge strane Nawalka djelovao kao da će igrati onako kako je igrao tijekom cijele kvalifikacije i veći dio ovog turnira; čekati na pogrešku protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvije stotine sekundi Poljaci su i dočekali tu pogrešku. Krenuli su u prvu pravu kontru, Cedric se poskliznuo, Grosicki lijepo ubacio za Lewandowskog, a ovaj majstorski pogodio za najbrži gol na ovom prvenstvu. Prekinuo je svoj niz i, ponadali smo se, agoniju koje smo se plašili. Poljaci su zapravo imali idealno rješenje za pristup kakav su Portugalci imali protiv Hrvatske.

Nawalka je duboko postavio Grzegorza Krychowiaka, koji je gotovo iz zadnje linije gradio igru. U prvih petnaestak minuta djelovalo je to jako dobro za Poljake, koji su zahvaljujći Sevillinom veznjaku dominirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanches vratio Portugal u igru

Uslijedila je i reakcija Fernanda Santosa. Sada je trebao gol, trebao je loptu, pa je povukao jedini logičan potez. Renata Sanchesa je zalijepio za Krychowiaka i pokušao vratiti loptu što ranije, odnosno neutralizirati izgradnju napada Poljaka. I s vremenom je u tome uspijevao, a lopta je sve više bila tamo gdje ju je želio - kod Sanchesa. Ovaj osamnaestogodišnji dječak, koji je i protiv Hrvatske unio živost u beskrvnu igru Portugala, vratio je Santosovu momčad u igru, a nakon sjajne akcije i duplog pasa sa solidnim Nanijem, sada je Bayernov nogometaš uz odbijanac pospremio loptu u mrežu, poravnao rezultat i - ugasio utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gol je prerano zatvorio utakmicu

Gol može napraviti čudo i otvoriti utakmicu; kao što jest onaj iz druge minute, ali isto tako može prerano zatvoriti priču. Pogotovo kada su na klupama treneri poput Nawalke i Santosa. Sa svakom minutom rizik je postajao sve veći, pa su obje ekipe stale i opet više mislile na svoj gol. Korak naprijed, nazad dva; nije da nismo vidjeli nekoliko dobrih prilika, prije svega za slabašnog i neuvjerljivog Cristiana Ronalda, ali sve je to bilo nedovoljno da bi ova utakmica zaslužila prolaznu ocjenu. Poljaci su se, kao i Hrvatska, u posljednjih desetak minuta produžetka otvorili, ali prolaza nije bilo, nije bilo prilike za pravu kontru na drugoj strani, pa smo još jednom otišli u penale. Kada je Felix Brych puhnuo u zviždaljku i igrače poslao na pripreme za jedanaesterce, jedini pravi dojam kojeg su ove dvije momčadi ostavile bilo je pitanje - hoćemo li stvarno jednu od njih gledati među četiri najbolje u Europi?

Bez ijedne prave akcije prošli Hrvatsku i Poljsku

Raspucavanje je otvorio Ronaldo, konačno nešto pogodio, nastavili su uspješno svi Portugalci, a udarac Jakuba Błaszczykowskog obranio je Rui Patricio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Opet je junak, ovaj put valjda igrom slučaja, bio Quaresma, pogodio je posljednji jedanaesterac i slavlje za Portugalce je moglo početi. Povijest se ponovila, i dalje niti jedna momčad nije dobila dva penal-raspucavanja zaredom na Europskim prvenstvima, a u polufinale će Portugal. Momčad koja je u pet utakmica na ovom natjecanju i dalje bez pobjede u regularnih devedeset minuta; momčad koja se mučila s Islandom, Austrijom i Mađarskom, koja je bez gotovo jedne prave akcije prošla Hrvatsku i Poljsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Santos je ubio dvije utakmice, ali i vlastitu momčad

U nogometu pitanje lijep ili glup nikada nije bilo aktualno, ali zato ono je li bolje biti ružan i uspješan ili lijep i na putu kući, očito dobiva svoj odgovor u izvedbi Fernanda Santosa. Uspio je ubiti, doduše uz veliku pomoć Čačića i Nawalke, ne samo ove dvije knockout utakmice, nego i vlastitu momčad; neutralizirati jednog od najboljih igrača na svijetu i gotovo zanemariti većinu aspekata nogometne igre, osim čekanja na eventualnu kontru ili još bolje pogrešku protivnika. Ali to mu je bilo dovoljno.

Portugal – i vrijedi opet ponoviti, Portugal koji još nije dobio utakmicu u regularnom tijeku na ovom prvenstvu, Portugal koji u kvalifikacijama nikoga nije dobio više od jedan razlike – je u svom četvrtom polufinalu na posljednjih pet Europskih prvenstava. Tamo ih čeka pobjednik utakmice Belgija-Wales; dvije jednako pasivne i destruktivne momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo više loših nego dobrih utakmica vidjeli smo do sada, a ni bliska budućnost, barem ne s ove strane ždrijeba, ne izgleda pretjerano optimistično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo