ANALIZA NET.HR-a: / Francuzima je sve kliknulo i ušlo, Island ide kući ponosan

Image

Ne viđa se to u nogometu često – poraženi su ponosno držali glave visoko i ako ne slavili, onda se na najbolji mogući način opraštali od svog prvog velikog natjecanja.

4.7.2016.
0:00
VOYO logo

Francuska je u polufinalu Europskog prvenstva, a tamo je čeka mnogo teži, drugačiji i ozbilijniji zadatak – Njemačka.

Island je ipak sretna priča

Rijetkost je to u današnjem nogometu, no kvake nema, Island je ipak sretna priča. Od prvog trenutka, ako hoćete od onog doigravanja za SP u Brazilu kada ih je Hrvatska izbacila u dvije utakmice, znali smo da su kvalitetom limitirani, ali da iz onoga što imaju izvlače najbolje. Takvim ekipama, po logici, stvari nekada krenu nizbrdo, desi im se žuta minuta i ništa ne ide onako kako su zamislili. Tako je bilo ove skoro pa zimske, kišne i tmurne pariške noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natrčali su na motiviranog domaćina, disciplina koju su imali u zadnjem redu se raspala, djelovali su amaterski, primili su golove iz vlastitih grešaka, a onda se u drugom poluvremenu borili da osvjetlaju obraz. Svoju veliku, savršenu, predivnu priču završili su bez suza, bez zvižduka, bez zavlačenja vremena, valjanja po terenu i čekanja na penale; završili su je tamo gdje su i zaslužili - u četvrtfinalu.

Image

Les Blues nakrcani talentom

S druge strane, isto tako smo znali da će se ovoj Francuskoj barem u jednoj noći poklopiti zvijezde. Jer jednostavno to mora biti tako, mora kada imate momčad nakrcanu talentom kakva Les Blues jeste. Dovoljno je baciti pogled na listu strijelaca; pogađali su Pogba i Payet, pogodio je i Griezmann, dva puta je zabio Giroud. Napadač Arsenala upisao je i asistenciju, Payet također, Griezmann je imao dvije, a Matuidi jednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovaj put nisu samo imena na papiru gordo zvučala; vezni red sa Matuidijem i Pogbom, je djelovao energičnije, rastrčanije, Sissoko i Payet su odradili vrhunski posao, a činjenica da je Deschamps zbog ozljeda i kartona morao mijenjati momčad, nije utjecala na njihovo večerašnje izdanje.

Francuzi dobri i efikasni

No, napisali smo to nekoliko puta, opet je sve stvar perspektive. Francuska je do dvadesete minute zatvorila ovu utakmicu, i do poluvremena postala jedina u povijesti EP koja je zabila četiri gola, no možemo li ovo doista nazvati blitzkriegeom? Jesu li doista izgledali impresivno, kao momčad koja se ne treba bojati nikoga i koja će protiv Njemačke - ili do kraja prvenstva - biti apsolutni favorit?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo izdanje Francuske bilo je dobro i bilo je prije svega efikasno. Zabili su pet od osam udaraca u okvir, u prvom poluvremenu bili su na četiri od pet; Halldorsson je obranio tek onaj prvi Payetov izvan kaznenog prostora. Pas za prvi gol uhvatio je Islanđane na krivoj nozi na tridesetak metara od gola, a stigao je gotovo s centra; gotovo na isti način došao je i četvrti, a drugi je postignut nakon prekida.

Image

I dalje problemi u obrani za Deschampsovu momčad

Deschampova Francuska danas je bila dobra, ali je u drugom poluvremenu - iako treba naglasiti da se igralo s manjim gasom i motivom - pokazala da i dalje ima problema, pogotovo u obrani. Istina, prema naprijed je izgledalo je kao da je sve kliknulo, kao da je sve leglo na svoje mjesto i da je ova Francuska - koja je prije prvenstva možda i bila najveći favorit - konačno utržila jednomjesečni rad i ušla u pravu formu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, činjenica je i da su naišli su na impresionirani Island u žutoj minuti, ekipu kakva se rijetko sreće u ovoj fazi natjecanja i, te da je konačni rezultat vjerojatno bolji od prikazanog na terenu, prije svega zahvaljujući moćnoj završnici u prvom poluvremenu. Zato nakon ovih pariških 90 minuta i dalje ostaje veliko pitanje - da li je ovih pet komada i naoko gaženje Islanda realna slika Francuske u uvjetima kakvi ih čekaju do završnice?

Image

Bole ih porazi protiv Nijemaca

Za dobrobit onoga što nas čeka za četiri dana na Velodromu, nadajmo se da jeste. Jer u tom slučaju bi nas mogao čekati pravi klasik, velika utakmica i - nekada se fraze moraju koristiti ma kako bilo izlizane - finale prije finala. Francuzima su već sada proradila sjećanja - njih i dalje boli 1982. i poraz Francuza u Sevilli nakon 3-3 i penala; poraz u polufinalu SP četiri godine kasnije (2-0) i onaj u četvrtfinalu prije dvije godine u Riju (1-0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćine, koji nisu izgubili niti jednu utakmicu na turnirima na svom terenu još od 1960. godine, nositi će emocije, ali ne smije ih zavarati ono što su napravili večeras. Uostalom, postali su i tek druga momčad koja je u četvrfinalu EP zabila pet ili više pogodaka - napravila je to i Nizozemska u Rotterdamu protiv SR Jugoslavije 2000. (6-1), poletjela u euforiju, a onda ispala u polufinalu.

Jer, naučili smo to na vlastitoj koži mnogo puta, u nogometu ružičaste naočale nikada nisu u modi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo