Veliki jubilej / 60 godina Citroëna DS

Image

DS slavi svoj 60. rođendan. Naime, u četvrtak, 6. listopada 1955. taj je automobil prvi put predstavljen na Salonu automobila u Parizu pod svodom palače Grand Palais

8.10.2015.
20:22
VOYO logo

Na prvi pogled Citroën DS izgledao je kao da dolazi iz nekog drugog svemira. Za sve suvremenike bilo je to istinsko otkriće: lijepo oblikovane linije, neviđena udobnost i vozna svojstva zahvaljujući hidrauličkom sustavu. Taj sveobuhvatan sustav primijenjen je na spojku, kočnice, upravljanje i mijenjanje stupnja prijenosa i time poboljšava sve aspekte vožnje te ga čini poznatim po svojoj udobnosti. Avangardni automobil već je prvog dana prodan u 12 000 primjeraka. Deset dana kasnije, po zatvaranju Salona, ukupno je 80 000 Citroëna DS pronašlo svog kupca.

Image

Citroen DS Pallas

DS je nesumnjivo obilježio živote mnogih Francuza. Tijekom cijelog svog postojanja taj je automobil uvodio nova tehnološka dostignuća pa su tako 1967. uvedena svjetla koja se zakreću istodobno s kotačima, a 1969. uvedeno je elektroničko ubrizgavanje goriva čime se dodatno poboljšala učinkovitost. Ovaj automobil proizvodio se u Francuskoj (u Parizu), ali i u inozemstvu (Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Južnoafrička Republika), a izvozio se diljem zapadne Europe, u gotovo sve zemlje Commonwealtha, uključujući Kanadu i Australiju, kao i u SAD, gdje i danas ima mnogo obožavatelja. Elegancija i avangardnost bile su njegovi glavni aduti, a tijekom dva desetljeća prodano je 1 456 115 primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Citroen DS Pallas

Pojavio se u mnogim igranim filmovima i televizijskim serijama u prošlosti i danas, a vozile su ga i mnoge poznate osobe poput filmskih zvijezda, industrijalaca, poslovnih ljudi...

Citroën DS je automobil koji je znao kako istaknuti francuski duh i umijeće u cijelom svijetu. Zahvaljujući svojim fino obrađenim linijama osvojio je Grand Prix za najbolji industrijski dizajn na trijenalu u Milanu 1957. godine, a čak ga je i Roland Barthes usporedio s „velikom gotičkom katedralom”. Izvedbom „Pallas” koja je puštena u prodaju u listopadu 1964. DS je postao ambasador francuskog luksuza. Krajem 1999. godine u Londonu proglašen je „najljepšim svjetskim dizajnerskim predmetom 20. stoljeća”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Citroen DS Pallas

Povodom te obljetnice marka DS u suradnji s udrugom „Le Monde de la DS” sa zadovoljstvom je Parižanima i turistima ponudila vožnju u automobilima DS u srcu Pariza. Mogli su sjesti u automobil i uživati u Gradu svjetlosti u kojem je ovaj mitski automobil došao na svijet. Od 10 do 18 sati petnaest oldtajmera DS krenulo je od Eiffelovog tornja (ispred fontane na trgu Trocadéro), prošlo ispred palače Grand Palais, preko avenije Champs Elysées, te stiglo na cilj na adresi 33 Rue François 1 ispred salona DS World Paris. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo