Todorić metar četvorni vrijedan 571€ dobio za 230

Ivica Todorić profitirao je za 341 euro po metru četvornom razmjenjujući zemljište s Gradom Zagrebom. Naime, procjena zemljišta rađena je u dvama navratima.

17.2.2010.
13:00
VOYO logo

Zagrebačka gradska uprava sklopila je prije dva tjedna posao razmjene zemljišta s tvrtkom Ars projekt, a procjena vrijednosti stalnog sudskog vještaka za česticu u zoni obuhvata Urbanističkog plana uređenja Heinzelova – Vukovarska iznosila je 571 euro po metru kvadratnom zemljišta.

Kad je Grad Zagreb 2007. godine mijenjao zemljište s tvrtkom Ivice Todorića Grokomp sudski vještak Mirko Kožulj procijenio je kako čestica u neposrednom susjedstvu, na samom križanju Vukovarske i Heinzelove, vrijedi 230 eura po metru kvadratnom. Dakle, jedan je stručnjak vrijednost procijenio na 571 euro, dok je drugi, kada se radilo o Todoriću, procijenio na 230 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je sudski vještak Mirko Kožulj, koji je inače odradio gotovo sve sporne procjene pri razmjenama zemljišta, a koje USKOK već tri godine istražuje bez rezultata, još jednom potpao pod njihovu istragu.

"Grad Zagreb prihvaća dva elaborata procjene tržišne/prometne vrijednosti nekretnina ovlaštenog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina Mirka Kožulja, prema kojima je vrijednost nekretnina utvrđena u iznosu od 230 eura za kvadrat", pojasnio je Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši gradski zastupnik Tomislav Jelić, koji je javnosti otkrio malverzacije s gradskim zemljištem, kaže da se takva razlika u procjenama mogla i očekivati.

"Ove dvije procjene vrijednosti zemljišta različite su jer se kod pojedinih sudskih vještaka naprosto može naručiti odgovarajuća procjena, onakva procjena kakvu naručitelj želi. Takvi procjenitelji uopće se ne drže tržišnih i zakonskih parametara, a to mogu prezentirati na nizu primjera. Procjena od 571 euro za metar kvadratni na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice po svemu sudeći je dobra i točna procjena, dok je Kožuljeva procjena od 230 eura za metar kvadratni na istom mjestu zapravo bilo skriveno pogodovanje Todorićevom poduzeću", pojasnio je Jelić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002150248006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo