Povećajte neradne dane – cilj je 13 dana odmora

Ako uzmete četiri dana godišnjeg odmora, možete se odmarati 10 dana, od 24. prosinca do 4. siječnja. S još dva dana godišnjeg na posao se možete vratiti tek 7. siječnja.

18.12.2009.
10:22
VOYO logo

Ako radnik ove godine uzme četiri dana godišnjeg odmora u vrijeme blagdana, može se odmarati ukupno 10 dana, od 24. prosinca do 4. siječnja iduće godine.

No, uzme li još dva dana godišnjeg odmora, na poslu će se pojaviti tek 7. siječnja. I tako sa šest dana godišnjeg priskrbiti 13 dana odmora, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Božić i Nova godina padaju u petak, radnicima su i bez spajanja blagdana osigurana dva duga vikenda.

Ni poslodavci ni sindikati nemaju podataka o tome koliko će zaposlenih na produljeni odmor za božićne i novogodišnje blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već se godinama procjenjuje kako svaki treći radnik u zemlji vješto koristi taktiku 'manje je više', pa s nekoliko dana godišnjeg odmora osigura kvalitetan tjedan ili dva odmaranja.

Ranijih godina uglavnom se govorilo o 500 tisuća zaposlenih na produljenom blagdanskom odmoru, a unatoč krizi ta se brojka vjerojatno neće mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran tjedan odmora ima oko 85 tisuća zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata učitelja, kaže da nastavnici ne odmaraju cijelo vrijeme zimskih praznika koji započinju 23. prosinca, a završavaju 11. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njih odmor završava 4. siječnja, jer kako objašnjava Laktašić, tada kreću seminari i druge stručne aktivnosti.

Svaka kompanija početkom godine trebala bi utvrditi kalendar rada za tu godinu. To je uobičajena praksa rada kompanija u Europi koje postupno tijekom godine 'odrade' božićno-novogodišnji produljeni odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proizvodnom sektoru na kraju prosinca tvrtke odlaze na kolektivne godišnje odmore.

"Niz pametnih tvrtki još su početkom godine utvrdile radni kalendar. Tako se radi i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji... Jedino je kod nas spajanje blagdana problem, nekakva hereza", kazao je Ivan Tomac, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za gospodarski sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On objašnjava kako je poduzećima jeftinije u vremenu od Božića do Nove godine da su radnici na godišnjem, odnosno rade samo oni koji su nužni za održavanje hladnog pogona.

Bernard Jakelić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, kaže da su sve veće kompanije napravile godišnji kalendar rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, neki će za godišnjim odmorima posegnuti i zbog gospodarske krize", kazao je Jakelić. Praksa spajanja blagdana, iako se kod nas u javnosti to kritizira, isplativa je i praktična za poslodavca. No, to je i koristan odmor za radnike. Poslodavac, primjerice, štedi na fiksnim troškovima poput energije. A ono što ni sindikati ne bježe priznati, činjenica je da radnici uoči blagdana ranije odlaze s posla i više telefoniraju no što rade, piše Novi list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo