Rak se može pobijediti – i ovako!

Zračenje ili kemoterapija te operacija izravno uklanjaju abnormalne stanice iz tijela. No psihičko stanje je jednako važno.

5.4.2011.
10:13
VOYO logo

Dr. Vlatko Kalapoš, psihoonkolog i kolumnist ordinacije.hr, uvjeren je da se ciklus razvoja raka može preokrenuti. Naime putevi kojima se osjećaji prenose u fiziološka stanja koja vode do rasta raka mogu se iskoristiti i za vraćanje zdravlja. I opet je ključ u psihi.

arti-201103300017006Prvi korak Prvi korak prema oporavku sastoji se u tome da ljudima oboljelima od raka pomognemo u jačanju njihovih uvjerenja u učinkovitost liječenja te u moć vlastitih obrambenih snaga tijela. Tada ih se može naučiti kako da se učinkovitije hvataju u koštac sa stresom u svome životu. Osobito je važna promjena u pacijentovu stavu prema samome sebi, da povjeruje kako može razriješiti svaki životni problem s kojim se suočio prije pojave raka ili stavu prema svojim problemima – da povjeruje kako se njima može mnogo učinkovitije pozabaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada, očekivanje Pacijentova vjera u mogućnost oporavka, združena s njegovim preispitanim zaključcima o problemima s kojima se suočava rezultiraju novim pogledom na život u kojem postoje nada i očekivanje.

Limbički sustav Limbički sustav bilježi drukčije osjećaje, nadu i očekivanje, upravo kao što je prije toga bilježio osjećaje beznađa i očajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivnosti hipotalamusa Zabilježivši te osjećaje, limbički sustav hipotalamusa šalje poruke koje odražavaju promijenjeno emocionalno stanje – stanje pojačane volje za životom. Hipotalamus tada te iste poruke koje odražavaju promijenjeno emocionalno stanje šalje hipofizi.

Imunološki sustav Hipotalamus zatim mijenja rad imunološkog sustava, tako da se prirodna obrana tijela ponovno pokreće na djelovanje protiv abnormalnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivnost hipofize – endokrini sustav Primivši poruke od hipotalamusa, hipofiza (koja je dio sustava žlijezde s unutarnjim lučenjem) šalje poruku ostalom dijelu endokrinog sustava, koji obnavlja hormonalnu ravnotežu tijela.

Smanjenje abnormalnih stanica Budući da je obnovljena hormonalna ravnoteža, tijelo će prestati stvarati velike količine abnormalnih stanica, tako da će ih biti manje, a s njima će se uhvatiti u koštac ili liječenje ili obnovljen obrambeni sustav organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlačenje raka Normalno funkcioniranje imunosnog sustava i smanjena proizvodnja abnormalnih stanica stvaraju optimalne uvjete za povlačenje raka. Preostale abnormalne stanice može uništiti liječenje ili obrambeni tjelesni sustav.

Pacijenti koji su sudjelovali u vlastitom oporavku nerijetko dobiju mnogo veću psihološku snagu nego što su je imali prije bolesti. Iz procesa suočavanja sa smrtonosnom bolešću, iz suočavanja s temeljnim životnim pitanjima i spoznavši vlastitu moć utjecaja na zdravlje, pacijenti izlaze s osjećajem snage i nadzora nad svojim životom kakve možda nikada prije bolesti nisu iskusili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporavak od raka: kako postupati prema tijelu i umu Prikazani opis povlačenja raka pokazuje da postoje dvije mogućnosti oporavka: povećanje imunosne aktivnosti ili smanjenje broja abnormalnih stanica. Najbolje bi bilo da se odvijaju istodobno. Glavnina medicinskog liječenja sastoji se u smanjivanju abnormalnih stanica zračenjem ili kemoterapijom. Operacija je također izravan napor za otklanjanje svih abnormalnih stanica iz tijela.

Ako se psihološkim posredovanjem može preokrenuti ciklus kancerogenog rasta, tada prirodno funkcioniranje tijela može pridonijeti i povećanju imunosne aktivnosti i smanjenju stvaranja abnormalnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-201101050027006 arti-201103140243006 arti-201103090026006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo