Žučni mjehur je malo mišićno spremište koje sadrži žuč, tekućinu koju stvara jetra. Oko polovice izlučene žuči između obroka dolazi u žučni mjehur. Žučna dijeta izbacuje korištenje masnih i nezdravih namirnica i potiče pravilno konzumiranje hrane.
Održavanje zdravog žučnog mjehura
Žučni mjehur je zaslužan za uklanjanje iz tijela otpadnih proizvoda kao što su razorene crvene krve stanice i kolesterol. Žučni mjehur ima ulogu da pomaže u probavi i u apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost kolesterola, masti i topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsopciji iz crijeva. Ono služi i za izlučivanje različitih bjelančevina. Kada osoba jede, žučni se mjehur steže, ispražnjava svoju žuč u crijevo da pomogne probaviti masti i neke vitamine.
Mogući problemi do kojih može doći su žučni kamenci koji mogu začepiti tok žuči i to uzrokuje bol ili upalu žučnog mjehura. Kamenci mogu putovati iz žučni vod što može uzrokovati žuticu. Da bi se žučni mjehur zaštitio i oporavio, koristi se žučna dijeta.
Kako izgleda žučna dijeta?
Žučna dijeta, kako bi se sprječilo pretjerano stezanje mjehura, preporučuje ova pravila.
- Mlijeko i ostali mliječni proizvodi moraju biti s niskim udjelom masti
- Zamijenite crveno meso bijelim
- Pržena hrana se ne smije naći na vašem jelovniku
- Jaja oprezno konzumirajte, izbacite žumanjak
- Uključite mnogo voća i povrća
- Izbjegavajte šećere, čokoladu i kavu
1. Podijelite dnevne obroke na manje, ali češće
Preporučuje se jesti 5-6 obroka dnevno od kojih ni jedan ne smije biti pretežak niti masan. Također se preporučuje da nakon konzumiranja hrane legnete na pola sata, a na žučni mjehur stavite topli oblog.
2. Prava temperatura hrane i pića
Hrana koju konzumirate ne smije biti niti prehladna niti vruća. Ako pijete voćne sokove nikako ne smiju biti prehladni.
3. Masnoće i ugljikohidrati u hrani
Masnoća u žučnoj dijeti mora biti što manje, te se treba koristiti maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog podrijetla. Maslac smijete koristiti ali u manjoj mjeri. Potpuno izbjegavajte korištenje svinjske masti. Hrana treba biti sastavljena od ugljikohidrata i mlječnih bjelančevina. Bjelančevine životinjskog podrijetla možete uzimati u normalnim količinama.
Poželjne namirnice za žučnu dijetu
Prehrana za vrijeme žučne dijete zapravo je vrlo jednostavna ako se držite pravila. Po svojoj probavi i organizmu moći ćete sami zaključiti koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne. Ove preporučuje žučna dijeta:
- juhe: nemasne od mesa, povrća sa zaprškom na maslacu - dopuštene sve tjestenine
- meso: teletina, bijelo meso peradi, riba, blijeda šunka
- povrće: krumpir bez masnoća (kuhan ili pire), cvjetača, šparoge, mrkve, buče, blitve, rajčice - varivo, pasirano ili zaprženo na maslacu
- voće: sve vrste voća, najbolje kuhano i bez kore, poželjni voćni sokovi
- tjestenine: pereci, bijeli kruh, one s krumpirom i sve za čiju pripremu je potrebno malo jaja
- slatka jela: marmelade, džemovi
- ostala jela: krupica, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice i riža
- pića: nemasno mlijeko, čaj, kakao i slaba kava
Žučna dijeta u trudnoći
Za vrijeme trudnoće nastanak žučnih kamenaca je čest radi povećanja nivoa spolnog hormona estrogena. Promjena prehrane za vrijeme trudnoće na žučnu dijetu može prevenirati nastanak žučnih kamenaca ili umanjiti bolove i simpotme ako je kamenac već prisutan.
Žučna dijeta u trudnoći nije teška za izvesti. Uzmite u obzir da sve masti uzrokuju reakciju žuči što, ako patite od kamenaca, će uzrokovati bol. Bitno je da u svoju prehranu uvrstite mnogo vlakana. Vlakna ćete pronaći u voću, povrću i integralnim žitaricama. Trebale biste jesti 4-5 porcija voća ili povrća svakog dana. Dobra opcija su voće i povrće tamnih boja kao što su: bobice, kelj, brokula i ostale namirnice koje se koriste kao hrana za mozak. Jedite što više svježe hrane, a smanjite unos visoko obrađenih namirnica koje sadrže konzervanse, masti i druge aditive.
Uz to, možete pripaziti da jedete zdrave grickalice koje možete pripremiti kod kuće. Pripazite i na pravilnu hidratizaciju organizma uz vodu, čajeve i voćne sokove.