Zašto je šalica kave veoma stresna za organizam?

Kada smo umorni, razina šećera u krvi raste, pa se iznenada smanjuje, te nam je potrebno nešto da nas oraspoloži. Tada obično posegnemo za šalicom tople kave…

Organizam pod stresom otpušta adrenalin, koji organizmu pomaže da se bori sa stresom. Drugi hormon nadbubrežne žlijezde, kortizol, ima duže djelovanje od adrenalina i luči se kada je osoba pod stresom duže vrijeme. Kortizol povećava krvni tlak, razinu šećera u krvi i uništava živčani sustav.

Razni napici koji sadrže kofein, kao što su kava, cola i čaj, stimuliraju proizvodnju adrenalina, što je za organizam normalno samo u ekstremnim situacijama, te na taj način drastično povećavaju razinu šećera u krvi.

Ipak, mnogi ljudi kavu i čaj konzumiraju više puta tijekom dana, a ako to još naprave da zaustave glad (što je stres), njihove nadbubrežne žlijezde luče adrenalin. Kao što je rečeno, ako je organizam pod stresom duže vrijeme, nadbubrežne žlijezde počinju lučiti kortizol, koji uništava živčani sustav.

Na taj način kofein i drugi stimulansi utječu na tijelo. Međutim, ako netko ima nisku razinu šećera u krvi, konzumiranje kave, kolača ili slatkiša djelovat će na organizam kao lijek.

Osim toga, kofein utječe na ravnotežu glukoze u krvi i na taj način povećava otpornost na inzulin (koji regulira razinu šećera u krvi). Ovo uzrokuje veću težinu i umor. Tijelo i um su veoma osjetljivi na mehanizam glukoze i razinu hormona.

Konačno, organizam je toliko umoran od neprestanih dnevnih stresova – stimulansi (nikotin i kofein) i hrana – da ne može adekvatno reagirati i metabolizam postaje neuravnotežen. Organizam s poremećenim metabolizmom razvija razne bolesti i počinje stvarati masne stanice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr