Samo jedan ovakav obrok tjedno znatno povećava šanse od raka prostate

Kad se idući put zaželite slasnog i masnog hamburgera ili pomfrita, dobro promislite! Naime, njihova konzumacija samo jednom tjedno može povećati rizik od karcinoma prostate za čak 37 posto.

8.2.2013.
8:55
VOYO logo

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama temelji se na podacima studije koja je analizirala podatke prehrambenog upitnika provedenog na 1.549 muškaraca u dobi od 35 do 75 godina.

Rezultati objavljeni u časopisu The Prostate potvrdili su da se konzumacijom pržene hrane (pomfrit, pržena piletina, krafne, hamburger) jednom tjedno ili više povećava rizik od karcinoma prostate za 30 do 37 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori studije objašnjavaju rezultate činjenicom da zagrijavanjem ulja na visokim temperaturama nastaju karcinogeni spojevi, poput akrilamida, heterocikličkih amina i aldehida, čiji se toksični učinak na organizam povećava ponovnim korištenjem istog, kao i dužinom prženja namirnice.

Ovo je prva studija koja ukazuje na povezanost učestale konzumacije pržene hrane (jednom ili više tjedno) s rizikom od karcinoma prostate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo