Uz ovakve obroke nećete imati žgaravicu

Osjećaj paljenja u želucu može ukazivati na niz zdravstvenih problema poput loše probave, povrata kiseline, plinova i čira.

6.12.2013.
8:19
VOYO logo

Neugodni osjećaj paljenja u jednjaku rezultat je povrata želučane kiseline. Ako se žgaravica često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. Izbjegavajte zato veće obroke koji su preteški za sfinkter jer pun želudac može pogoršati povrat kiseline.

Što uklanja žgaravicu:

Đumbir

Osim što biste trebali uzimati manje količine hrane, uz obrok je dobro jesti i đumbir. Uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salate i kuhano povrće, no ne i rajčica

Važno je uz obroke uvijek jesti salatu. Ipak, izbjegavajte rajčice i češnjak, sir i masne preljeve. Preljevi koji su pomalo kiseli ili sadrže masnoće mogu se koristiti, no u količini od jedne jušne žlice ili manje (izmjerite, nemojte procjenjivati). Karfiol, šparoge, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju žgaravicu.

Čajevi

Osim čaja od đumbira, možete skuhati čaj od sjemenki anisa, kima ili koromač. Dodajte dvije žličice sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrigivanje

Ako je nelagoda koja osjećate posljedica nakupljenih plinova podrigivanje može pomoći.

Ako imate problema sa žgaravicom izbjegavajte:

1. alkohol 2. mlijeko 3. kavu i napitke koji sadrže kofein 4. čokoladu 5. gazirana pića 6. prženu i masnu hranu 7. agrume i kisele sokove 8. paprenu metvicu 9. rajčicu 10. prejedanje bilo kojom hranom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo