Tvar koja blokira rak debelog crijeva

Luteolin, flavonoid koji se u većim količinama nalazi u celeru i zelenoj paprici, suzbija upale te pomaže u prevenciji Alzheimerove bolest. Novo istraživanje pokazuje da štiti i debelo crijevo.

U časopisu BMC Gastroenterology piše da luteolin, biljni flavonoid, blokira signalizaciju među stanicama karcinoma debelog crijeva.

Taj flavonoid je česti sastojak voća i povrća, a u laboratorijskim uvjetima dokazana je njegova protuupalna, antioksidativna i antikancerogena uloga. Novo istraživanje pokazuje da ima sposobnost inhibicija putova prijenosa signala između stanica (IGF, PI3K), važnih za rast karcinoma debelog crijeva.

Karcinom debelog crijeva je na drugom mjestu po učestalosti smrtnosti od zloćudnih bolesti u zapadnim zemljama. Karakteriziraju ga povišene vrijednosti faktora IGF-II, odgovornog za nekontrolirani rast zloćudnih stanica. Istraživanje je pokazalo da luteolin ima sposobnost blokiranja izlučivanja IGF-II od strane karcinomskih stanica, kao i smanjenja broja receptora na koje taj čimbenik djeluje.

Time luteolin blokira aktivaciju prijenosa signala, ovisnih o IGF-I, između karcinomskih stanica.

http://www.vitamini.hr/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr