Tri male promjene koje će vam produžiti život

I najsitniji dijelovi naših obroka poput začina mogu imati dramatičan utjecaj na naše zdravlje. O kvaliteti i dužini našeg života može odlučiti i vrsta ulja koju koristimo prilikom kuhanja.

29.4.2011.
12:49
VOYO logo

Masno tkivo postalo je globalna opsesija. No, zdravlje ne ovisi samo o količini hrane, već, dakako, i o vrsti koju unosimo. Hrana koju bismo trebali unositi u manjoj mjeri je ona bogata natrijem, šećerom, zasićenim masnoćama i rafiniranim žitaricama. S druge strane trebali bismo češće jesti vlaknima, mineralima i vitaminima bogato povrće i voće, žitarice punog zrna, mliječne proizvode s manjim postotkom masnoće, bijelo meso i plodove mora.

Pogledajte konkretna tri prijedloga koja vam mogu produžiti život:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-2011020102160061. Pazite na sol Unos soli ne bi smio prelaziti 2.300 mg na dan. A ako ste stariji od 51 godine, imate visoki tlak, dijabetes ili kroničnu bolest bubrega ne više od 1.500 mg na dan. Unatoč upozorenjima građani mnogih razvijenih zemalja dnevno unose prosječno 3.400 mg na dan. Budite, dakle, oprezniji sa solnicom, jer previše soli povećava rizik od visokog krvnog tlaka, raka i debljine. Brza hrana je posebno ozloglašena. Primjerice običan hot-dog sadrži 670 miligrama natrija. Još je gori primjer na meniju Burger Kinga, sendvič od piletine Tendercrisp Chicken Sandwich Value Meal (i pomfrit koji ide uz njega) sadrže 2.180 miligrama natrija što je gotovo 95% maksimalnog dnevnog unosa soli. Veća porcija premašuje dopuštenu dnevnu količinu soli.

2. Jedite više ribe Neka vam cilj bude 250 g ribe tjedno. Riba i plodovi mora ne sadrže puno kalorija, a bogati su omega-3 masnim kiselinama. Za razliku od masnog mesa, masna riba može biti korisna za zdravlje. Riba je dakle izvor proteina, dobrih masti, ali i vitamina i minerala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedite više plave ribe, ulovljene u domaćim vodama i imat ćete veće koristi. No, imajte na umu da bi zdravstvene koristi ribe mogli sabotirati pržite li ribu u ulju. Naime, loš utjecaj ulja poništit će dobro djelovanje ribe. Ribu stoga češće kuhajte, uživajte u juhama, a riblje meso poslužite u maslinovom ulju s češnjakom i peršinom.

3. Sve masti nisu jednako štetne Manje od 10% vaših kalorija treba doći iz zasićenih masti. Smanjite li unos na manje od 7% rizik od kardiovaskularnih bolesti dodatno će se smanjiti. To znači jesti manje od 22 grama zasićenih masti na dan (15 ako vam je cilj 7%). Gdje se nalaze zasićene masti? U crvenom mesu, siru i maslacu. Zato je bolje koristiti ih tek u malim količinama i ne svakodnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno pazite na margarin i razne proizvode koji sadrže opasnu vrstu biljnih masti. Naime, ako su biljne to ne garantira da su i zdravije. Navedeni proizvodi ne sadrže prirodne biljne masti već prerađeni oblik poznat pod imenom hidrogenizirane biljne masti. Ova vrsta masti, po mišljenju mnogih stručnjaka, opasnija je i od zasićenih jer su potonje barem prirodne. Hidrogenizirane masti često koriste slastičari u kolačima jer su im jeftinije, a zbog istog razloga u njima se po restoranima peče hrana poput krumpira i mesa. Riječ je o kockama masti koje se ubace u fritezu.

U biljnim uljima i žitaricama nalaze se Omega-6 masne kiseline. Sjemenke lana i orasi izvor su boljih masnoća, onih iz omega-3 grupe. Dakako, najvažnije omega-3 masnoće nalazimo u plavoj ribi i mesu životinja koje prirodno pasu travu. Hrane li se životinje koncentratima od žita i soje, u njihovom mesu prevladava omega-6 koje se povezuju s većim brojem upalnih procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102100484006 arti-201009160112006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo