ohladite ga / Topao čaj povezan s povišenim rizikom od nastanka jedne vrste raka

Image
Foto: Pixabay

Kada smo premoreni i treba nam nešto da nas zagrije, šalica toplog čaja izgleda kao savršen izbor

21.3.2019.
8:07
Pixabay
VOYO logo

No, koliko je zaista dobro piti vrući napitak? Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer pokazala je da ljudi koji piju topao čaj imaju veći rizik da obole od raka jednjaka. 

Ranije studije ukazivale su na ovu činjenicu, no sada su znanstvenici prvi puta otkrili koja je to točno temperatura napitka koja povisuje rizik od razvoja malignog tumora na jednjaku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istraživanja obrađeni su podaci prikupljani deset godina o 50.045 osoba u Iranu koje imaju rak jednjaka. 

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su pokazali da ljudi koji piju dvije ili više šalice čaja na dan, temperature od 60 Celzijevih stupnjeva ili više, imaju za 90 posto veći rizik od raka jednjaka u usporedbi s onima koji čaj ohlade prije, no što ga popiju. Kao što vidimo, ovdje nije riječ o  vrućem napitku ili pretjerano toplom.

Ako se pitate odnosi li se ovo istraživanje na sve tople napitke, znanstvenici  to ne mogu tvrditi. Zasad se pokazalo da topao čaj nije najbolji izbor, a daljnja istraživanja  provjerit će što je s kavom i ostalim toplim napicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, drugi put kada pripremite čaj pričekajte koji trenutak da se malo ohladi pa teko onda uživajte u njemu. Jednjak će vam biti zahvalan.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo