Nakon ovog cete sasvim drugacije gledati na svade

Najnovije istrazivanje je pokazalo da je ucestalo svadanje s partnerom/partnericom, prijateljima ili rodacima stetno za zdravlje te da moze povecati rizik od smrti u srednjoj dobi.

U clanku objavljenom u casopisu Journal of Epidemiology and Community Health, danski znanstvenici isticu da su muskarci i nezaposleni najranjiviji.

Istrazivanje je pokazalo i da je suocavanje s brigama te prohtjevima uze obitelji takoder povezano s vecim rizikom smrti, a veliku ulogu igra i sposobnost pojedinca da se nosi sa stresom.

Iako su znanstvenici sa Sveucilista u Kopenhagenu dosli do saznanja da ucestale svade povecavaju rizik od smrti kod muskaraca i zena, nisu u potpunosti mogli objasniti cimbenike koji stoje iza toga.

Prethodna istrazivanja su pokazala da bi anksiozni ljudi koji su izlozeni prohtjevima partnera i djece te oni koji se cesto svadaju s bliznjima, mogli biti izlozeni vecem riziku od bolesti srca i mozdanog udara. Dosadasnja istrazivanja sugeriraju i da podrska prijatelja ima pozitivan ucinak na zdravlje.

U najnovijem istrazivanju znanstvenici navode da fizicke reakcije na stres kao sto je visoki krvi tlak mogu biti objasnjenje za povecan rizik od smrti.

Pokazalo se i da nezaposlenost povecava negativan utjecaj stresnih drustvenih odnosa te da su nezaposleni izlozeni vecem riziku smrti bilo kojeg uzroka u odnosu na zaposlene. Nadalje, pokazalo se i da su muskarci koji su osjetljiviji na brige i zahtjeve, uglavnom svojih partnerica, takoder vise izlozeni riziku.

Doktorica Rikke Lund kaze da su brige i svade dio zivota, no, nadodala je da su oni koji su cesto ukljuceni u sukobe u skupini s najvecim rizikom.

Profesorica Angela Clow s Odsjeka za psihologiju i fiziologiju na Sveucilistu u Westminsteru, izjavila je da je rezultati istrazivanja ne iznenaduju.

‘Bilo bi zanimljivije da su saznali zasto ili kako sukobi imaju ucinak na povecan rizik smrtnosti’, nadodala je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr