Ukusna hrana koja vam može spasiti život

Na popisu ove superhrane nalaze se masti, ugljikohidrati, pa čak i čokolada!

31.3.2013.
12:06
VOYO logo

Navedene sastojke koristite u pripremi jela ili jedite svježe

Gorka čokolada

Deborah A. Klein, autorica knjige 200 Superfoods That Will Save Your Life, ističe da je gorka čokolada (barem 70% kakaa) dobra za srce jer snižava krvni tlak, dok antioksidansi jačaju imunitet.

Svježi sir

Svježi sir (u idealnom slučaju od nepasteriziranog mlijeka) ukusan je i jača kosti, kaže Klein. Osim toga, pomaže u izgradnji mišića i organa. Sir ima nizak udio natrija, a bogat je kalcijem i proteinima. Jedite ga za doručak, mažite na kruh uz povrće ili umiješajte u umak za špagete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatki krumpir

Slatki krumpir je među najhranjivijim povrćem. 'Razina vitamina A u slatkom krumpiru ruši sve rekorde', kaže Klein. Odličan je i za prevenciju bolesti jer je bogat antioksidansima i tvarima koje imaju protuupalno djelovanje. Velik je izvor škroba jer opskrbljuje tijelo glukozom, koja je gorivo za mozak, mišiće i organe. Ukusan je podsjetnik da su ugljikohidrati neophodni za zdravlje.

Ljuto je zdravo

Uz to što 'podižu' doživljaj svakog obroka, ljute paprike podižu i imunitet. Izvor zdravlja je u ovom slučaju kapsaicin, sastojak koji djeluje protiv debljanja, raka, dijabetesa i bakterija koje stvaraju čir na želucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repa

'Repa je odlična za srce, kosti i zdravlje očiju', kaže Klein. Prepuna je vitamina, antioksidansa, pa čak i kalcija. Dobra je za krvne žile i sprečava ukrućivanje arterija, što može dovesti do srčanih bolesti.

Bakalar

Nudi sve zdravstvene koristi plodova mora, ali bez viška žive. Ne opterećuje tijelo kalorijama, hrani mozak omega-3 masnim kiselinama i uništava trigliceride, koji ugrožavaju zdravlje srca. Ova bijela riba također ima protuupalna svojstva i smanjuje rizik od hipertenzije, kaže Klein. Kupite svježi bakalar i kratko ga kuhajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke

Ovo vlaknima bogato voće može smanjiti alergijske reakcije, štiti od raka i dijabetesa, snižava kolesterol, smanjuje zatvor i proljev. S obzirom na toliko sorti koje su na tržištu, sasvim ćete sigurno pronaći jednu za sebe – potrudite se da bude iz biološkog uzgoja.

Orasi i drugi orašasti plodovi

'Orasi su vrhunska hrana za srce', kaže Klein navodeći da su puni omega-3 masnih kiselina. Uživajte u četvrtini šalice nekoliko puta tjedno i uz vlakna ćete dobiti i bjelančevine, te sastojke koji snažno djeluju protiv upala. Orasi također sadrže elaginsku kiselinu, koja djeluje u prevenciji tumora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borovnice

Posljednje na ovoj listi bi zapravo zauzele prvo mjesto po količini antioksidansa. Borovnice ometaju i širenje bakterija u mokraćovode i tako sprečavaju infekcije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo