Šest ukusnih izvora proteina za vegetarijance

Svima su nam za opstanak potrebni proteini. No, česta je zabluda da proteine trebamo isključivo iz mesa, mlijeka...

1.6.2014.
9:17
VOYO logo

Edamame (mahune od soje)

Grah soje sadrži tri puta više bjelančevina od tofua i sojinog mlijeka, tako da je bolje da pronađete neke zanimljive načine spremanja sojinog graha nego da konzumirate obrađene verzije soje.

Quinoa

Ova drevna južnoamerička žitarica sve je popularnija u posljednje vrijeme i bogata je proteinima. Quinoa se može koristiti u slanim jelima umjesto riže ili pomiješana sa suhim voćem i orašastim plodovima za zdrav doručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale mahunarke

Iako je soja među mahunarkama najbogatija proteinima, bijeli grah crni grah, slanutak, leća i grašak nisu daleko iza nje. Suhi grah ima veći sadržaj proteina od konzerviranog stoga izbjegavajte prerađene namirnice.

Zeleno povrće

Zeleno povrće nije toliko bogato proteinima kao mahunarke, ali i zahvaljujući zelenom povrću možete dobiti proteine. U ovu skupinu spadaju špinat, kelj i ostalo lisnato povrće te brokula, prokulice, šparoge, artičoke...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gljive

Gljive su bogate proteinima, a najbolje su shiitake gljive. Ova gljiva sadrži esencijalne aminokiseline u većem omjeru od mesa, mlijeka, jaja ili soje.

Kikiriki

Svi orašasti plodovi sadrže proteine. Kikiriki je jedan od najukusnijih orašastih plodova i ima najvišu razinu proteina. Kikiriki će odlično doći kao međuobrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo