Savjeti za prehranu oboljelih od Chronove bolesti

Koje su moguće opasnosti ili komplikacije Chronove bolesti? Koje namirnice teba izbjegavati? Što preporučujete za poboljšanje?

Chronova bolest je upalna bolest probavnog sustava, najčešće zahvaća donji dio tankog i gornji dio debelog crijeva; dovodi do otežane probave i apsorpcije hranjivih tvari te moguće neuhranjenosti.

Nepotpuno probavljena hrana u debelom crijevu ometa apsorpciju vode i dovodi do proljeva. Osim što može dovesti do dehidracije organizma, povećanim brojem stolica tijekom dana gubi se 2-4 puta više dušika, zbog čega je potrebna nadoknada proteina.

Potrebe za kalorijama, proteinima, vitaminima i mineralima su povećane, stoga je važna pravilna dijeta uz dodatak enteralnih pripravaka (komercijalne nutritivne otopine koje sadrže optimalan omjer kalorija i svih hranjivih tvari). Korist će pružiti primjena aminokiselina kao izvora dušika, smanjit će upalni odgovor imunološkog sustava.

Potrebe se ipak razlikuju od pacijenta do pacijenta (ukoliko je npr. odstranjen dio probavnog sustava, apsorpcija pojedinih hranjivih tvari je onemogućena, stoga je važno zadovoljiti potrebe organizma na druge načine).

Prehrana treba sadržavati mali udio masti, potrebno je izbjegavati sva pržena, pečena i pohana jela, konzumirati hranu bogatu proteinima (riba, soja, perad, mahunarke), koristiti oralne rehidracijske optopine za nadoknadu minerala i glukoze, jesti više manjih obroka na dan.

Prehrana ne bi trebala biti prebogata prehrambenim vlaknima i jednostavnim šećerima, poželjno je izbjegavati rafinirane proizvode, ukiseljeno povrće, alkohol te potencijalne alergene.

Pušenje (kao i određeni lijekovi), može pogoršati simptome bolesti.

Blagotvorno će djelovati, kao i kod ostalih gastrointestinalnih tegoba, prijateljske bakterije pa se upotreba gotovih probiotika i probiotičkih jogurta svakodnevno preporuča! Korist mogu pružiti višestruko nezasićene masne kiseline, poput omega-3.

Namirnice koje će blagotvorno djelovati: riba i riblja juha, probiotički jogurti, sluzave juhe od žitarica, kuhano voće i povrće, pire od povrća, kašice od voća, kupus, svježe iscijeđeni sokovi, čajevi (kamilica, menta, matičnjak), aloa vera sok, avokado, maslinovo i laneno ulje…

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr