Što morate znati o korištenju pilula iznad 40-e

Pijem već tri godine Jasmin za održavanje menstruacije. Sad imam 44 god. Koliko godina smijem još piti Jasmin da što duže imam menstruaciju?

Danas se oralna hormonska kombinirana kontracepcija koristi i iza 40-e godine života i puno žena ih danas preferira iz više razloga: a) reducira nepravilna krvarenja b) pomaže kod navala vrućina koje u toj dobi već mogu započeti c) reducira frakture kostiju d) smanjuje rizik od karcinom jajnika, maternice i debelog crijeva.

No uvijek treba imati na pameti vrlo važnu činjenicu, a ta je da sklonost zgrušavanju krvi strmo raste u dobi iznad 40-e godine tako da kod žena koje koriste kontracepciju sa estrogenima, a to je i vaša, učestalost tromboze se mjeri sa 100 slučajeva na 100000 žena na kontracepciji, te ujedno ukoliko se još radi o ženi sa pretjeranom tjelesnom težinom taj rizik dvostruko raste.

Osobe koje su pušačice, pretile, pate od migrena, imaju povišeni krvni tlak ili šećernu bolest trebaju razmisliti o prednostima i nedostacima kontracepcije u dobi nakon 40-e godine.

No ukoliko je kontracepcija u tim slučajevima neophodna tada se predlaže unutarmaterični uložak obložen progesteronom ili gestagenska kontracepcija (dakle pilule bez estrogena).

Odgovorila:
Prof.dr.sc. Marina Ivanišević,
specijalist ginekologije i opstetricije

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr