zagrijte se ove zime / Recepti Marija Valentića: Slatke i tople kombinacije za zimske dane

Image
Foto: Privatni album

Poznati kineziolog i trener Mario Valentić podijelio nam je nekoliko recepata iz knjige 'Detoks program od A do Ž' koju je napravio u suradnji s Dunjom Gulin

15.11.2019.
16:10
Privatni album
VOYO logo

Prije nekoliko godina, Dunja Gulin i Mario Valentić izdali su knjigu u kojoj se probrani, provjereni recepti i sustavni jelovnici, liste nabavke po tjednima, savjeti za organizaciju pripreme obroka, kao i dodatni rituali – od čajeva, do njege kože, disanja i vježbanja za čišćenje organizma od toksina. Rezultat ovakvih navika je veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba. 

Kako bismo svi ostali u formi tijekom zime vrlo je važno paziti na prehranu i količinu kretanja. Baš zato vam donosimo kvalitetne recepte za zimu koje je odabrao Mario Valentić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čokoladni napitak s okusom lješnjaka

  • 1 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka ili drugog mlijeka
  • 1 žlica maslaca od lješnjaka ili badema
  • 1 žlica sirovoga kakao praha ili praha rogača (mijenja okus)
  • 1 žlica chia sjemenki, po želji
  • 1-3 datulje (do željene slatkoće)
  • prstohvat bourbon vanilije u prahu
  • malo tople vode
Image
Foto: www.pixabay.com

(Foto: Pixabay.com)

Priprema: Sve izmiksajte u pjenasti napitak. Kušajte, pa ako trena dodajte još kakao praha. Popijte odmah!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kliknite na 'SLJEDEĆA' i pročitajte recepte za varivo od leće i frapucino s rogačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frapucino s rogačem

Sastojci:

  • 1 1/2 šalica bademovog ili rižinog mlijeka
  • 2 žlice rogača u prahu
  • manji komad korijena celera, oguljen
  • 1/4 žličice cimeta
  • 2 žlice namočene (ili proklijale) heljde
  • 3 datulje ili 2 žlice grožđica

Priprema: Izmiksajte sve u glatki napitak. Ako nemate snažan blender, celer prije miksanja naribajte.

Varivo od zelene leće i kvinoje

Sastojci: 

  • 1 šalica kuhane zelene leće
  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 3 žlice maslinovog ulja ili sezamovog ulja
  • 1 manji luk/poriluk nasjeckan na kockice
  • 1 manja mrkva, nasjeckana na malo deblje polumjesece
  • 1 šalica bundeve, batata ili cvjetova cvjetače narezanih na kockice
  • 1 žličica praha kurkume
  • 1/2 žličice praha đumbira 
  • 1/2 žličice zrna kima ili kumina
  • 1/2 žličice suhog origana ili mediteranskih začina
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice tamarija
  • 1 žlica jabučnog octa 
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 vezice lista svježeg peršina

(Foto: Pixabay)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/leca-36680cc934e0d6d04cb93fd73d9fe129_view_article_new.jpg?v=26

Priprema: 

U većem loncu, na srednje jakoj vatri, na ulju pirjajte luk/poriluk s prstohvatom soli. Kad zamiriše, dodajte ostalo povrće i još malo soli. Smanjite vatru, promiješajte pa pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte sve začine: kurkumu, đumbir, zrna kima/kumina, origano i lovor. Promiješajte da začini puste miris. 

Dodajte tamari i neka se malo zapeče. Dodajte ocat, neka ispari alkohol. Sada dodajte kuhanu leću i kvinoju te dovoljno vruće vode kako biste dobili gusto varivo. Neka provre na jačoj vatri pa ju smanjite i kuhajte još nekoliko minuta.

Povrće bi trebalo biti mekano prije nego ugasite vatru. Na kraju kuhanja dodajte zeleno lišće i protisnite češnjak. Promiješajte, neka odstoji koju minutu prije posluživanja. 

Iako je recept dug, sve ovo ne bi trebalo trajati više od 20-ak minuta. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo